Най-правилната реакция по отношение на конфликта между Украйна и Русия

...
Най-правилната реакция по отношение на конфликта между Украйна и Русия
Коментари Харесай

Валетин Радомирски: Правилна беше реакцията на Тръмп за конфликта Русия - Украйна

Най-правилната реакция във връзка с спора сред Украйна и Русия в Керченския пролив е била на американския президент Доналд Тръмп. Това сподели в предаването " 120 минути " по bTV Валентин Радомирски, изпълнителен шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки. Според него Тръмп е бил най-адекватен от позиция на техническите условия.

" Тръмп сподели: " Искам да схвана - имало ли е искане за прекосяване от украинска страна или не е имало ", уточни Радомирски.

Изяснение от техническа позиция се чака да бъде направено в бъдеще. Има обаче една " малка врата ", която всяка от страните в спора употребява съгласно задачите си.

" Тук въпросът стои в един документ, който продължава да се води като дирек на интернационалните връзки, на интернационалното право - Уставът на Организация на обединените нации. В член 1 е казано, че нациите имат право на самоопределяне, а в член 2 се приказва за неприкосновеността и териториалната целокупност на страните. По този метод и двете страни сега в този спор имат право. Това беше употребявано от великите сили по време на цялата Студена война, в този момент отново ", обясни дипломатът.

Според него българската позиция по отношение на спора е по-умерена спрямо други страни и това е вярно, тъй като България се намира по-близо до този спор, в сравнение с другите страни от Европейски Съюз.

" Друг е въпросът, че нюансите в позициите, както на нашия президент, по този начин и на премиера даваха разнообразни трактовки на разновидността. Аз персонално бих желал да чуя като посланик изречението, че България изпитва опасения за въздействието на спора върху сигурността на Черно море и приканва напрежението в този момент да не бъде употребявано за увеличение на военно наличие в неговата акватория и крайбрежните региони ", сподели още Радомирски.

По отношение на енергийните планове, свързани с Москва и проектите втората тръба на " Турски поток " да минава през България, специалистът в интернационалните връзки сподели:
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР