Най-после!!! Така варненци коментират стартиралия ремонт на един от емблематичните

...
Най-после!!! Така варненци коментират стартиралия ремонт на един от емблематичните
Коментари Харесай

Стартира ремонтът на едно от емблематичните места в Морската градина

" Най-после!!! " Така варненци разясняват стартиралия ремонт на един от емблематичните кътове в Морската градина, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Става въпрос за региона към чешмичката с " Момиченцето със стомната " - при входа на парка от към бул. " Приморски " и ул. " Михаил Колони ".

Там на кръстовището на алеите сред чешмичката и постройката на Аквариума има красиво завършени кръгове от павенца. С годините времето не им елементарни. Малко, по-малко започваха да изчезват. И по този начин години наред. Преди няколко лета частно учебно заведение имаше концепция да вземе под свое началство паното от павенца. Учениците да го ремонтират и да го поддържат - един тип обучение по запазване на околната среда. Това не се случи. Общината отдели пари и там, където липсваха павенцата, бяха запълнени с бетонови такива. Но резултатът бе двойно по-грозен. Сега задачата е ясна - изцяло възобновяване на паното, с пренареждане на павенцата.

На този ъгъл от дълго време не му върви. Момиченцето от чешмичката (между другото - истинското име е " Момиченцето със счупената дамаджана ", бел. авт.) години наред бе " преобличано ", по сходство на " Пикаещото момченце " в Брюксел. Но, до момента в който в столицата на Европейски Съюз, това се прави за, то във Варна, момиченцето бе преобличано от младежи, които са считали, че това ги прави истински. До преди години по два пъти, в случай че не и по-често, на месец, скулптурата посрещаше първите слънчеви лъчи с друга одеждa, даже веднъж бе облебена с вестници.

Момиченцето е дело на Иван Ковачев (1927-2003). Той е създател и на други емблематични статуи във Варна – Слънчевият часовник на входа на Морската градина, композицията " Плуващи “, каменните пейки (пак към входа на парка) и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР