Най-после са осигурени пари за активираното отпреди година и половина

...
Най-после са осигурени пари за активираното отпреди година и половина
Коментари Харесай

Най-после осигуриха пари за свлачището между Смолян и Мадан

Най-после са обезпечени пари за задействаното отпреди година и половина свлачище по второкласния път сред Смолян и Мадан, излиза наяве от днешно решение на Министерския съвет. 
Правителството одобри разпореждане за вдишване на ангажимент от Министерство на районното развиване и благоустройството на стойност до 447 100 000 лева за подсилване на обекти от републиканската пътна мрежа, наранени от свлачищни и срутищни процеси, в идващите три години.
До 31 млн. лева се отпускат по бюджета на министерството за 2019 година Останалите 416 100 000 лева ще бъдат обезпечени от приходите от тол такси в интервала от 2020 година - 2021 година за финансиране на цялостното осъществяване на плановете, се споделя в прессъобщение на Министерски съвет.
С обезпечените средства ще се финансира осъществяването на геодезически измервания, инженерно-геоложки и хидрогеоложки изследвания, правене на механически планове и осъществяване на трайни укрепителни и предпазни действия по 74 сектора от републиканската пътна мрежа.
Сред обектите, по които ще се работи, са прави от пътищата: Соколовци - Смолян - Средногорци; Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна; Костенец - Радуил - Боровец - Самоков; Мизия - Оряхово и други.
Ще се изградят и контролно-измервателни системи за следващ мониторинг на териториите с изпълнени геозащитни ограничения и действия за стабилизиране на свлачищита и срутищата.
Припомняме, че голямото свлачище се задейства при започване на март предходната година.
„ До момента е построена анкерната стена с широчина 7 метра и дължина 100 метра. Монтирана е високоякостна мрежа с повърхност 1400 кв. м. Има спомагателна защитна ограда. За малко над 1 млн. лева са осъществените действия. Обсъждаме дали да предприемем скъсен вид с направен софтуерен план да бъде предоставен на компанията, която има контракт за настоящ ремонт за настоящо поддържане. Ще се опитаме в оптимално бързи периоди да затворим свлачището. Трябва да бъде построена джоб стена. Обмисляме и този вид и ще намерим най-краткия път да решим този проблем “, изясни при визитата си в Смолян районният министър Петя Аврамова през март тази година.
Трайното подсилване на свлачището е с индикативна стойност 3 743 000 лева с Данък добавена стойност .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР