Най-после. Дълго преди Шекспир да напише Всичко е добре, когато

...
Най-после. Дълго преди Шекспир да напише Всичко е добре, когато
Коментари Харесай

Румен Радев: Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа

Най-после. Дълго преди Шекспир да напише " Всичко е добре, когато приключва добре ", българите разбираха какъв брой е положително това изкаване. Сигурен съм, че днешното събитие не е единствено една гала за откриването на Интерконектора. Това зави президентът Румен Радев по време на церемонията за разкриване на газовата връзка сред България Гърция, съобщи Българска национална телевизия.

 

Интерконекторът сред България и Гърция не е единствено инфраструктурен план, а знак на увеличаващия се капацитет на нашия район, сполучливото ни съдействие и нашата съгласуваност, съобщи Румен Радев.

 

" Отдавна чакахме този интерконектор. Не беше елементарно да го реализираме, няколко български и гръцки държавни управления бяха съществено ангажирани с него, трябваше да преодолеем доста бюрократични спънки. Сега е моментът да изразя откровената си признателност към ICGB, компанията и подизпълнителите, които работиха крепко, българските и гръцките институции, към Европейска комисия за финансовата поддръжка ".

 

Трябва да осъзнаем какъв брой е значимо да повишим софтуерния потенциал на нашите страни, разяснява президентът.

 

" Интерконекторът реализира това - българските и гръцките инженери го проектираха и построиха като ново потомство водопровод. Интерконекторът към този момент трансформира уверено енергийната карта на Европа, най-сетне имаме действителен газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев е доста благонадежден сътрудник, той работеше още с президента Първанов преди 10 години. "

 

По думите на Радев това е опция освен за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и доста други страни от Централна и Югоизточна Европа.

 

" Освен това, очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние в действителност ще получим действителна диверсификация. Затова интерконекторът не е единствено инфраструктурен план, а знак на увеличаващия се капацитет на нашия район, сполучливо съдействие и нашата съгласуваност, които способстват за устойчивото ни развиване, като осъществят взаимната европейска тактика за по-надежда, евтина и сигурна сила ", уточни той.

 

На базата на тази тактика България ще разраства потенциала на хранилището в Чирен, с цел да поддържа съседите си. Ще настояваме за обезпечаването на интерконектор и със Сърбия, като поддържаме съдействието си с Румъния, сподели още Румен Радев.

 

" Трябва да преглеждаме нашия район доста по-широка вероятност. Войната в Украйна трансформира трагично световните вериги за доставки и единственият благонадежден път по земя от Азия и Африка към Европа е през Турция, България и Гърция, нагоре към Сърбия и Румъния. Трябва незабавно да увеличим и модернизираме нашите КПП-та, нашите пътища и жп линии. Да консолидираме нашите старания към кулоар номер 8, който свързва черно море с Адриатическо, както и транспортния кулоар Солун - Русе ".

 

Радев съобщи, че Европа би трябвало да се концентрира върху планиране и създаване на нови тръбопроводи за петрол и газ, както и да се създаде цифрова инфраструктура.

 

България, Румъния, Хърватия не би трябвало да остават отвън Шенген, тъй като това не е в интерес на Европа и не способства за стабилността и просперитета ѝ, сподели още Румен Радев.

 

" Аз съм уверен, че ние заслужаваме нашето участие 11 години откакто покрихме всички механически критерии за него. Урсула, Кириакос, благодаря за поддръжката, аз съм сигурен, че взаимно можем да реализираме и това. Стартът на интерконектора Гърция - България е една сериозна проява на нашата увереност и решителност, че постоянно можем да реализираме триумф, когато сме ангажирани с общото ни бъдеще ", заключи президентът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР