Най-посещаваният музей в света - Лувърът в Париж, отваря врати

...
Най-посещаваният музей в света - Лувърът в Париж, отваря врати
Коментари Харесай

Лувърът отваря след 4 месеца - с маркировка пред Мона Лиза

Най-посещаваният музей в света - Лувърът в Париж, отваря порти в понеделник. Той остана заключен в продължение на съвсем 4 месеца, откакто коронавирусната пандемия го затвори на 13 март. Това е довело до загуби от над 40 милиона евро за интервала, съобщи шефът на музея Жан-Люк Мартинес. 

На 6 юли ще бъдат отворени за публика 70 процента от обществените площи на музея - общо 45 000 квадратни метра, изпълнени с изкуство от целия свят. Посетителите ще би трябвало да се съобразят с редица ограничавания - те би трябвало да носят маски, няма да действат обекти за продажба на храни и питиета и няма да могат да употребяват дрешник. Освен това ще би трябвало да съблюдават избрани направления при напредването си през музея. 

Маркирани са и позиции пред Мона Лиза - където туристите рутинно театралничат за селфи - с цел да се обезпечи обществена отдалеченост.

През предходната година Лувърът е посетен от над 10 милиона души, като три четвърти от тях бяха задгранични туристи.  " Загубихме 80 % от посетителите си. Седемдесет и пет % от тях са чужденци ", сподели Мартинес. „ В най-хубавия случай ще забележим 20 до 30 % от броя им, регистриран предишното лято - най-вече сред 4 000 и 10 000 гости дневно. “ Франция внася 100 милиона евро в годишния бюджет на Лувъра от 250 милиона евро. Остатъкът музеят би трябвало да компенсира от приходите си от продажба на билети, уточняват специалисти.

Все отново има и положителни вести - по време на карантината напролет Лувърът ускори виртуалното си наличие. Мартинес съобщи, че в този момент той е най-разглежданият музей и в Инстаграм - с над 4 милиона почитатели. Директорът планира възобновяване на музея преди 2024 година, когато Париж е хазаин на Олимпийските игри.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР