Най-популярната напитка в света поскъпва. Затворени вкъщи все повече хора

...
Най-популярната напитка в света поскъпва. Затворени вкъщи все повече хора
Коментари Харесай

Цените на най-популярната напитка растат с 50% от март насам

Най-популярната напитка в света нараства.

Затворени у дома от ден на ден хора пият от ден на ден чай - напитка, употребявана по света повече от всяка друга, в случай че изключим водата. Но доставките понижават поради неприятното време в някои страни, дефицита на работна ръка, затварянето на пристанищата и други логистични проблеми, написа The Wall Street Journal.

Цените на едро на чаените листа се покачват с 50% от март насам, когато доближиха най-ниското си равнище от десетилетие поради свръхпредлагане. При $3,16 за кг, цените са на равнища, невиждани от ноември 2017 година, съгласно данни на Световната банка.Поскъпването към този момент доближава магазините в Съединени американски щати. Цените на чая, продаван в бутилки, порастват с 9,6% по отношение на година по-рано, а на чая в пакети - с 1,7%, по данни на Nielsen. " Причината се крие в доставките ", споделя икономистът Ел Мамун Амрук, част от Организация по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации.

Всеки ден по света се пият по 3,7 милиарда чаши кафе, съгласно Euromonitor International. И въпреки че пандемията срина използването на напитката в заведения за хранене и кафенета, хората не престават да си вършат чай у дома.

Най-много чаени листа се гледат в планинските райони с екваториален или субтропичен климат. Китай, Индия, Кения и Шри Ланка преобладават производството. По-рано тази година Шри Ланка, третият максимален експортьор, регистрира рекордна суша, която донесе 15% спад на производството за първите седем месеца на 2020 година Износът пада с 10%.

В прилежаща Индия добивът също понижава. Страната пострада тежко от пандемията и в някои случаи ограниченията против здравната рецесия попречиха на служащите да съберат реколтата. В същото време в Индия имаше проблеми и с транспортите по суша, а пристанищата бяха затворени. Така страната регистрира 22% спад на добива до 509 хиляди метрични тона през първите седем месеца на 2020 година
 Цените на кафето ще се повишат до края на 2020-а, макар по-големия остатък
Цените на кафето ще се повишат до края на 2020-а, макар по-големия остатък

Вирусът евентуално е съдействал за потреблението на кафе с по-ниско качество
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР