Най-полезният плод се оказа лимонът. Това установиха учени, изследвали плодове

...
Най-полезният плод се оказа лимонът. Това установиха учени, изследвали плодове
Коментари Харесай

Учени: Най-полезният плод е лимонът

Най-полезният плод се оказа лимонът. Това откриха учени, изследвали плодове и зеленчуци с най-голяма хранителна компактност.

Те дефинираха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, заяви Хелт дей, представен от Българска телеграфна агенция.

Първите пет места заемат цитруси и ягодите, като те са на второ място. А листата оглавяват лимоните.

Снимка: iStock

След ягодите са портокалите, лаймът и розовият и червен грейпфрут. Шести в класацията са къпините. Следва белият грейпфрут.

Резултатите не значат, че боровинките или малините са за занемаряване. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се обезпечава най-голямо многообразие от хранителни субстанции и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите.

Снимка: iStock

Важен аршин при избора е зрелостта на плодовете.

Учените от университета " Уилям Патерсън " са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, в това число тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк - общо 17 съставки, които са доста значими за здравето.
Изследване: Плодовите сокове усилват риска от ранна гибел Учените предлагат да пием по една чаша на ден, с цел да не рискуваме здравето си
Вчера пък друго проучване дефинира, че плодовите сокове са по-застрашаващи здравето от газираните питиета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР