Най-подробните снимки с телескоп досега на астероида Клеопатра, кръстен на

...
Най-подробните снимки с телескоп досега на астероида Клеопатра, кръстен на
Коментари Харесай

Астероидът Клеопатра е предизвикателство за това, което знаем за Слънчевата система

Най-подробните фотоси с телескоп до момента на метеорита Клеопатра, кръстен на античната египетска кралица, ясно демонстрират неговата странна форма на „ кучешка кост “, а астрономите споделят, че техните проучвания могат да дадат сведения за Слънчевата система.

Последните наблюдения на метеорита, на повече от 200 милиона километра от Земята в основния астероиден пояс сред Марс и Юпитер, разрешиха на учените да мерят по-точно необикновената форма и маса на Клеопатра – и се оказа, че е с към една трета по-лек от предстоящото, което дава данни за неговия състав и образуване.

„ Астероидите не са инертни тела, а комплицирани мини-геоложки светове “, споделя Франк Маркис, старши планетарен астроном в Института SETI в Калифорния и водещ създател на ново проучване на Клеопатра, оповестено този месец в списанието „ Астрономия и астрофизика “. „ Клеопатра и други странни метеорити са естествени лаборатории, които провокират познанията ни за Слънчевата система и ни карат да мислим ексцентрично. “

Клеопатра е открит през 1880 година Той е относително огромен за метеорит и е следен от земни телескопи в продължение на десетилетия, с цел да се дефинира орбитата му към Слънцето. Неговата особена форма обаче, беше доказана единствено от радар преди към 10 години.

Последните фотоси от мощния Много огромен телескоп на Южната обсерватория в Северно Чили, дават повече детайлности за странната му форма – с два огромни лоба, свързани с пълен „ врат “, тъй че отчетливо наподобява на кост.

Клеопатра е почти 260 километра от край до край и тежи повече от 3300 трилиона тона. Той се върти почти на всеки пет часа и астрономите предвиждат, че в случай че се върти доста по-бързо, лобовете му могат да се разделят.

Маркис споделя, че необикновената форма на Клеопатра е ключ към състава на метеорита. Според него „ евентуално това е едва обвързван метеорит, формиран от остатъци от стоманен материал “.

Изследователите считат, че може да се е образувал от отломките след удар сред по-големи метеорити, който се е случил преди милиарди години.

Екип, управителен от Маркис, разгласи през 2008 година, че техните наблюдения демонстрират, че Клеопатра също има две дребни луни, всяка по няколко километра в диаметър, които те назовават Алекс Хелиос и Клео Селен по имената на две от децата на египетската кралица.

Не е извънредно метеоритите да имат луни или да образуват „ двоични системи “, където два метеорита обикалят един към различен. Известно е, че минимум 15 метеорита в основния пояс имат луни и са открити повече от 400 орбитални двойки метеорити, споделя Маркис.

Последните наблюдения разрешиха на астрономите да създадат подробни измервания на орбитите на луните към Клеопатра, споделя той, което допуска, че това са антични конгломерати от парчета, отделени от основния метеорит – с други думи, Клеопатра може да е „ родила “ свои деца.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР