Най-подходящият вариант за България да се снабди с ваксина срещу

...
Най-подходящият вариант за България да се снабди с ваксина срещу
Коментари Харесай

За България е изгодна съвместна поръчка на Covid-ваксини, а не инвестиция в конкретна разработка

Най-подходящият вид за България да се достави с ваксина против Covid-19 са обединените старания с други страни като общоевропейската самодейност на Европейска комисия, тъй като по този начин споделя както риска при несполучлива разработка, по този начин и изгодите при триумф. Директната инвестиция в създаването на съответна фармацевтична компания за България не носи преимущества, тъй като при този вид страната ще заложи на един артикул и ще остане без ваксина, в случай че планът се окаже несполучлив. Това разяснява в изявление за Mediapool Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), която сплотява огромните международни фармацевтични компании.

Въпреки големия публичен и политически напън за бързото намиране на ваксина, взаимни отстъпки с качеството и с доказателствата за качеството не могат да се вършат. По-скоро ще има закъснение в стартирането на нова ваксина на пазара, в сравнение с да се допусне компромис, тъй като в противоположен случай това би имало големи отрицателни последствия за фирмите и би разрушило доверието във имунизациите изобщо.

Относно успеваемостта на бъдещите ваксини Денев разяснява, че в началото ще се знае дали една ваксина построява имунитет, а не какъв брой е дълготраен. “Реално какъв брой ще са ефикасни, може да се реши единствено когато те бъдат тествани измежду доста на брой хора в клинично изпитване “, уточни той.

В актуалната обстановка обаче не е допустимо да играеш на несъмнено и да поръчаш, когато към този момент има безапелационни доказателства в интерес на съответен артикул, споделя той. Това важи в огромна степен въобще за снабдяването с ваксини, където поръчките би трябвало да бъдат планувани добре авансово. “Производственият развой е доста комплициран, дълъг и доста сложен. Например в случай че все още България не направи нужните стъпки с цел да обезпечи противогрипна ваксина за тази есен, а реши през септември, че желае примерно 100 000 дози, няма да може да ги получи “, изяснява той. Затова предвид на предстоящата тежка епидемиологична конюнктура наесен и при неналичието на ваксина против ковид, страната ни може и би трябвало да заложи на добра противогрипна акция. Но за задачата би трябвало да поръча противогрипни ваксини в този момент, което още не е направила.

В последните седмици следим разнообразни начинания за доставяне с евентуални бъдещи ваксини против Covid-19. Отделни страни влагат в разработките на съответни компании, в Европейски Съюз има общоевропейска самодейност, само че и алианс на 4 страни, към които могат да се причислят други. Българското държавно управление залага и на трите вероятни варианти. Какви са преимуществата и минусите на другите подходи и кой е най-подходящ за България съгласно опциите ни?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР