Най-опасният ядрен обект в Обединеното кралство, Селафийлд, е бил хакнат

...
Най-опасният ядрен обект в Обединеното кралство, Селафийлд, е бил хакнат
Коментари Харесай

Най-опасният ядрен обект във Великобритания е хакнат от кибергрупи, свързани с Русия и Китай

Най-опасният нуклеарен обект в Обединеното кралство, " Селафийлд ", е бил хакнат от кибергрупи, тясно свързани с Русия и Китай, написа The Guardian, представен от " Фокус ".

Разследване открило, че изненадващото разобличаване и евентуалните му последствия са били поредно прикривани от висшия личен състав на големия обект за нуклеарни боклуци и извеждане от употреба.

The Guardian е открил, че управляващите не знаят по кое време тъкмо са били компрометирани ИТ системите за първи път. Но източници на английската медия настояват, че нарушаванията са били открити за първи път още през 2015 година, когато специалистите са разбрали, че в компютърните мрежи на " Селафийлд " е бил вграден латентен злотворен програмен продукт - програмен продукт, който може да се прикрива и да се употребява за шпиониране или атакуване на системи.

Все още не е известно дали злонамереният програмен продукт е бил отстранен. Това може да значи, че някои от най-чувствителните действия на " Селафийлд ", като да вземем за пример преместването на радиоактивни боклуци, наблюдението за приключване на рискови материали и инспекцията за пожари, са били компрометирани.

Източници допускат, че е евентуално задгранични хакери да са получили достъп до най-високите равнища на поверителни материали в обекта, който се простира на 6 кв. км по крайбрежието на Къмбрия и е един от най-опасните в света.

Според източниците цялостният размер на загубата на данни и на продължаващите опасности за системите е мъчно да се дефинира, защото " Селафийлд " не е предупреждавал нуклеарните регулатори в продължение на няколко години.

Разкритията са оповестени в " Nuclear Leaks " - едногодишно следствие на Guardian за киберхакерство, радиоактивно замърсяване и токсична просвета на работното място в " Селафийлд ".

Обектът разполага с най-големия склад за плутоний на планетата и е голямо бунище за нуклеарни боклуци от оръжейни стратегии и от десетилетия на произвеждане на атомна сила.

Охраняван от въоръжени служители на реда, в него се съхраняват и документи за обмисляне на изключителни обстановки, които да се употребяват, в случай че Обединеното кралство бъде нападнато от чужбина или се сблъска с злополучие. Построена преди повече от 70 години и известна преди като " Уиндскейл ", по време на Студената война там е създаван плутоний за нуклеарни оръжия и са одобрявани радиоактивни боклуци от други страни, в това число Италия и Швеция.

Според източници от Службата за нуклеарно контролиране (ONR) и службите за сигурност предходната година " Селафийлд ", в която работят над 11 000 души, е била сложена под формата на " специфични ограничения " поради непрекъснати пропуски в киберсигурността.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР