Най-опасните пътни участъци в страната, по които ще се извършват

...
Най-опасните пътни участъци в страната, по които ще се извършват
Коментари Харесай

По Тракия ремонтите спират за лятото, ремонтират тунелите на Хемус

Най-опасните пътни сектори в страната, по които ще се правят ремонтни действия, са София-Ябланица, Шумен-Варна, Чирпан-Симеоновград, Крумовград-Ивайловград, Ловеч-Плевен, Лесидрен - Дълбок дол и първокласните, второкласните и третокласните пътища.

Това сподели районният министър Николай Нанков на брифинг в Министерство на вътрешните работи, отдаден на трафика през летните месеци и пътно-транспортната конюнктура в страната.

Регионалният министър изясни, че през лятото ще се прекрати работата по Автомагистрала " Тракия ", до момента в който по Автомагистрала " Хемус " ремонтните действия ще продължат главно по тунелите. Трафикът по Автомагистрала " Тракия " се чака да бъде натоварен към 30% освен през почивните дни, само че и през делничните, заради навлизането на гастербайтери от Западна Европа.

През съботно-неделните почивни дни ще бъде лимитирано и придвижването на тежкотоварни коли в пиковите часове. Нанков акцентира, че не би трябвало да се свързват ремонтните действия с рисковите сектори.

Той регистрира, че в случай че преди 7-8 години се е отделяло при вложенията 3-4% за възстановяване изискванията на пътната сигурност, то в този момент този дял е 9-10%.

Всеки ремонт на автомагистралата или всяка една нова автомагистрала, която се построява, наложително ще минава през планова част пътна сигурност, която се прави оценка от сертифицирани инспектори по пътна сигурност.

Нанков увери, че ще има запаси и през идващия програмен интервал за пътища и пътна сигурност.

Отделно ще се провиснал 3 млн. лв. за възстановяване на видимостта и достъпността на пешеходните пътеки.

Вътрешният министър Валентин Радев се закани, че полицейското наличие по автомагистралите ще бъде увеличено. Той прикани водачите да бъдат доста деликатни, да знаят къде са заплахите и да посъветват своите близки, в случай че им се наложи да пътуват.

Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов добави, че към този момент са завършили публичните разисквания за трите законопроекта за Закон за придвижване по пътищата. Получени са над 350 страници мнения, бележки и оферти и в околните 2-3 седмици те ще бъдат предоставени за публично разискване.

На собствен ред Димитър Мичев, от отдел Пътна полиция на Групово дело " Национална полиция " уточни, че всички патрули са на терен, прецизирани са проект възстановките на всички чиновници на реда и всички камери за управление скоростта по пътищата работят. Той изрази страдание, че за първите шест месеца от актуалната година броят на починалите е повече по отношение на миналата 2017 година.

Най-много хора са изгубили живота си по пътищата на територията на Пловдив, София, Бургас, Варна, Хасково, Враца, Видин, Добрич и Перник.

Полицията предизвести, че от 1 юли до 15 септември се организира и профилираната полицейска акция " Безопасно лято ", " Ваканция деца " и " Полицейско лято ", които имат за цел да се облекчи придвижването към детските градини и учебните заведения, защото по думите на полицията децата играят там.

Ципов също прикани водачите да бъдат деликатни и да вършат краткотрайни почивки, в случай че карат, защото времето е горещо и подготвя за произшествия.

Новият ръководител на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов уточни, сега се ремонтират над 500 км второкласни пътища по Оперативна програма " Региони в напредък ", а настрана по Оперативна програма " Транспорт " се построява Автомагистрала " Струма ". Автомагистрала " Тракия " към този момент е отворена за придвижване и не се правят ремонтни действия. По Автомагистрала " Хемус " се ремонтират основно виадуктите и се чака пасажерите да имат известни усложнения на пътя.

Ремонтни действия се правят и по тунелите Ечемишка и Витиня.

От 2015 до 2017 година единствено в мероприятия по пътна сигурност са вложени 46 323 000 лева, 18 300 000 за пътна маркировка, 22 милиона за монтаж ограничаващи системи и 6 милиона за пътни знаци.

Глосов също моли водачите да бъдат доста деликатни и да съблюдават пътните знаци. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР