Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата

...
Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата
Коментари Харесай

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Опасни са градските кърлежи

Най-опасни са кърлежите в градските градини, до момента в който кърлежите в природата са редки и не са рискови преносители на болести. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център за заразни и паразитни заболявания.

Заради заплахата от кърлежи в градовете, страната би трябвало да упражнява надзор върху пръсканията против инсекти по парковете, съобщи проф. доктор Кантарджиев. Той подсети, че носенето на кърлеж за проучвания не дава стопроцентова гаранция за съществуването на болести.

Той прикани ухапаните от кърлежи да одобряват две таблетки доксициклин (Doxycycline), който понижава заплахата от вероятно заразяване десетки пъти. Друг потребен съвет, който проф. Кантарджиев даде, е стопаните, които махат кърлежи от домашните си животни, да употребяват медицински ръкавици, с цел да предотвратят заразяване посредством рани на ръцете.

Проф. Кантарджиев подсети, че ефикасният метод за махане на кърлежи е елементарен, като по-късно мястото би трябвало да се дизинфекцира с прозрачен разтвор.
проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ: Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио. Трябва с тънка пинсета да се хване хоботчето му най-близко до кожата. Друг метод е да се направи възел към кърлежа със здрав конец и да дърпаш.  Тодор Кантарджиев: Не са задоволителни ограниченията за напръскване против кърлежи Тодор Кантарджиев: Не са задоволителни ограниченията за напръскване против кърлежи
Не са задоволителни ограниченията за напръскване против кърлежи - това разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия проф. доктор Тодор Кантарджиев. По думите му по-често в София...

Относно западнонилската тресчица, пренасяна посредством комари, проф. Кантарджиев подсети, че в България заболеваемостта е доста рядка. Ако 160 души бъдат ухапани от предявител на вируса, признаци демонстрира единствено един човек със относително ясни признаци:
проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ: Главоболие, температура, загуба на схващане или дезориентация, напъни за повръщане. Веднага се търси доктор невролог и се лекува. Останалите от ухапаните не схващат, че са болни. 15-20% подвигат температура и имат болки в мускулите, само че не схващат, че са болни от нилска тресчица.
След сходно преболедуване се придобива имунитет.

Приносителите на западнонилската тресчица хапят след 18 ч., тъй че прозорците би трябвало да се замрежват или да се употребяват апарати за отбиване. Проф. Кантарджиев подсети, че препаратите репеленти също са ефикасен метод за отбиване на комари. Репелентите не трябва да се употребяват върху бебета, посочи той.

Какви други препоръки даде доктор Кантарджиев, вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР