Най-оживената улица на София – Витошка“, се превърна в място

...
Най-оживената улица на София – Витошка“, се превърна в място
Коментари Харесай

Обичани български поети четоха стихове от последната книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова

Най-оживената улица на София – „ Витошка “, се трансформира в място за красива лирика. Много фенове извършиха пространството до паметника на Алеко, с цел да чуят обичани стихове на майстора на любовната поезия Евтим Евтимов и брачната половинка му Романьола Мирославова, както и техни последни, предсмъртни произведения, включени в последната им книга „ Заедно “ (издание на „ Персей “). Те прозвучаха в осъществяване на едни от най-популярните поети на България.
„ Двамата бяха дружно в живота, дружно поеха оттатък, дружно ще останат във вечността “ – сподели издателят и техен непосредствен другар Пламен Тотев, който е съставител на книгата. Издателският план е сбъднат дружно с Венко Евтимов, сина на Евтим Евтимов. На събитието той прочете някои от обичаните стихотворения на татко си, както и неговата „ лебедова ария “ – „ Мястото ми в кръчмата го няма “. Тази творба, която е крайна за книгата, е оставена в няколко разновидността от Евтим Евтимов, от които съставителят, след разчитането на ръкописите, е избрал този. Симеон Павлов, синът на Романьола Мирославова, прочете стихове на майка си.
Маргарита Петкова напомни с едно от закачливите четиристишия на Евтим какъв брой ярък, положителен и с възприятие за комизъм човек беше той.
СЛУЧКА
Винарю, нямам никаква виновност
за твоята орис нелепа.
Остана ти без вино и жена,
тъй като ти изпуща чепа.
Добромир Банев прочете своето стихотворение – реверанс пред Евтим Евтимов, включено в хитовата книга „ Любов до синьо “:
… Най-хубавото, зная, следва.
Горчива любов – за горчиво вино.
Мълчанието ни
е като в стих,
написан към този момент от Евтим Евтимов.
Виктория Катранова сподели вълнуващи думи за Евтим и Романьола и прочете едно от последните стихотворения на поетесата – тъжното, само че красиво „ Есен “.
Костадин Филипов, който направи един от запаметяващите се дебюти в поезията тази година, прочете известното и като ария стихотворение на Евтим Евтимов „ Жена на балкона “. 
В четенето на стихове от книгата се включиха дългогодишните другари и сътрудници по перо на Евтим - Матей Шопкин и Петър Андасаров. В осъществяване на поетесата Марина Матеева Шопкина прозвуча за пръв път пред аудитория „ Когато сме на двадесет години “, отдадено от Евтим на татко й. При последната им среща той загатнал на Матей, че е написал стихотворение, което му е посветил, само че желал още да поработи върху него. То също е останало в няколко авторови редакции, от които съставителят Пламен Тотев е избрал оповестения в тази книга вид.
Катя Кремзер прочете своя напълно нова творба, отдадена на Евтим, а Петя Хантова показа въздействащото, мъчително обществено стихотворение на Романьола „ Към един чужденец “, което е от последните й произведения.
Финал на вечерта сложи Димитър Христов, миналогодишният победител в състезанието „ Горчиво вино “, който напомни едно от най-красивите стихотворения на Евтим, отдадено на Романьола – „ Вечерно привидение “.
Жена е тя, от погледи излята –
за нея мъж не мога да намеря.
Такава красота, слязла на земята,
вероятно с Господ някъде вечеря.
„ Заедно “, последната взаимна книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, включва 128 стихотворения, половината от които са нови, взети от последните им ръкописи. В тях тематиката за любовта е съществена, само че прелива в обществени и метафизичен тематики. Целта на книгата е да подсети какви обичани поети бяха двамата и в същото време да завоюва нови читатели за поезията им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР