Най-общо казано балансирането на гумата означава да се направи точен

...
Най-общо казано балансирането на гумата означава да се направи точен
Коментари Харесай

Нужен ли е баланс на гумите всеки сезон?

Най-общо казано балансирането на гумата значи да се направи прецизен център на тежестта на колелото, който да съвпадне с оста на въртене. Това се реализира със закрепване на тежести на по-леката страна на колелото. Кога обаче би трябвало да се прави този баланс?

Когато гумата се демонтира от джантата и на нейно място се инсталира нова, то тогава салдото е наложителен. Счита се даже, че след изминаване на няколко километра новата гума се разбалансира леко и би трябвало още веднъж да се ревизира. Последното не е наложително, само че е целесъобразно.

Когато обаче са налични зимни и летни гуми на обособени джанти, да вземем за пример, тогава салдото се прави по напълно други критерии. Поглеждайки в инструкциите на множеството коли, виждаме, че производителят предлага баланс на всеки 10 000 - 15 000 километра. И в случай че за един сезон изминавате по-малко, то тогава не се нуждаете от баланс.

Всичко това обаче е "на хартия " и нерядко се случват изключения. Те могат да се схванат по-лесно от умел лидер и много мъчно от новак. Просто би трябвало да се следи държанието на автомобила. Ако се усеща "биене " във кормилото то тогава можете да извършите баланс на гумите. В противоположен случай подобен не е нужен. Отзад несъответствието се усеща по-трудно, само че мощен подобен също се усеща.

Разбалансирането може да стане от крива джанта, балон на гумата и от още редица други механични повреди. Нашият съвет, изключително в случай че самичък сменяте зимните с летни гуми и те са на обособени джанти, е покарайте два-три дни. За този интервал гумата ще се избави от леките деформации породени от съхранението.

И в случай че не усещате никакви трептения при разнообразни скорости, то баланс не се постанова. Изминете ли с един комплект гуми 15 000 километра и даже да няма трептения, то не е зле да им извършите баланс. Най-общо казано баланс е належащ при следните случаи:

Изминавате повече от 15 000 на сезон.
След последното балансиране колелото попада в огромна дупка с висока скорост.
Усещате трептения - не отлагайте балансирането за по-нататък.
Начинаещ лидер сте и не можете да определите по кое време гумата се нуждае от баланс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР