Най-обичаните арии от шедьоври на Верди, Пучини, Белини, Бородин и

...
Най-обичаните арии от шедьоври на Верди, Пучини, Белини, Бородин и
Коментари Харесай

Солистите се вълнуват като за премиера преди бляскавата Корона опера Гала на 18 юни

Най-обичаните арии от шедьоври на Верди, Пучини, Белини, Бородин и други ще открият фестивала Опера в Летния спектакъл, проведен от ТМПЦ – Варна.

Царствените особи ще излязат пред публиката в обилни театрални костюми и с корони.

Местата са през едно, шахматно ситуирани, а билетите са на половин цена спрямо предходната година.

15.06.2020

Край на насилственото отделяне на изпълнителите от обичаната им аудитория поставя тематичният театър Корона опера Гала, с който на 18 юни от 21:00 Варненската опера ще каже довиждане на вируса и добре пристигнали още веднъж на феновете на изкуството. Спектакълът ще бъде обилен, артистите ще излязат на сцената в богати театрални костюми на царствени особи – крале, царе, принцове и принцеси, графове, хергози и херцогини. Короните са наложителен детайл и в програмата, и във визията на изпълнителите. Арии и хорове, които постоянно провокират бурни аплаузи, ще чуем в осъществяването на въодушевените от завръщането на сцената солисти и хористи от Държавна опера - Варна. Корона опера Гала е с режисьор Кузман Попов, диригент Кръстин Настев и с присъединяване на съвсем всички солисти на Варненската опера - Ирина Жекова, Димитринка Райчева, Михаела Берова, Даниела Дякова, Габриела Георгиева, Иван Момиров, Валерий Георгиев, Венцеслав Анастасов, Евгений Станимиров, Пламен Димитров, Иво Йорданов, Гео Чобанов, Свилен Николов, Деян Вачков, Илина Михайлова..

Своето неспокойствие преди спектакъла споделят Габриела Георгиева, Иван Момиров, Ирена Жекова, Иво Йорданов.



Габриела Георгиева, сопран, която ще пее фамозната песен на Норма от едноименната опера на Винченцо Белини, признава: „ Влизам в плана „ Корона опера Гала “ с възприятие на неспокойствие за дълго чаканата среща с нашата аудитория, тъй като няма по-ценно за един артист или актьор, за човек, който излиза на сцена, от това да види цялостна зала, да се среща с публиката, която обича. За страдание два-три месеца някак се дистанцирахме. Много се надявам на 18 юни да има аудитория, с цел да ни поддържа в тези тежки моменти за театъра, за операта, изобщо за театралните изкуства, за културата и изкуството. Наистина съм с едно приповдигнато възприятие от това, че още веднъж ще изляза пред аудитория след няколкомесечно неявяване. Бих желала да прикани публиката да пристигна, да ни чуе и още веднъж да усетим този контакт, който е най-важният за един реализатор – сред публиката и сцената. Аз ще извърша „ Casta diva “ - арията на Норма. Надявам се Бог да е с мен – това е нещо доста красиво и в същото време доста изискващо, тъй като е емблема на операта. То е чисто белканто, тъй че доста ми се желае да се оправя добре и да оправдая упованията на публиката, която евентуално също ще пристигна с неспокойствие и с очакване за празник. Освен тази песен дружно с Иван Момиров ще изпеем и финалния дует от „ Турандот “ – все обичани неща – както за публиката, по този начин и за нас. “


Иван Момиров, тенор, който ще извърши знаковата песен на принц Калаф от „ Турандот “ на Джакомо Пучини, добавя: „ Тази оперна церемония е самобитно завръщане вкъщи, не просто в моя роден град, а на оперната сцена, мястото, където е сърцето ми. Варненският Летен спектакъл е моето прибиране у дома, измежду скъпи хора и другари. Ето и моето обръщение в този концерт: Едно нещо добива явен смисъл – човешкият дух е всесилен. Превъзмогва всичко! “



Ирина Жекова , сопран, която ще извърши арията на херцогиня Елена от „ Сицилиански вечерни “ на Джузепе Верди, споделя: „ Много се веселя, че още веднъж ще бъда на сцена и че ние ще можем да зарадваме нашата аудитория, тъй като оперното изкуство, музиката въобще, има смисъл единствено когато я представяме пред хора. През тази месеци, когато си стояхме у дома, ние се подготвяхме - научихме нови творби, усъвършенствахме тези, които към този момент знаем. В тази оперна церемония аз ще показва болеро на херцогиня Елена от операта „ Сицилиански вечерни “ на Верди, която ще изпея за пръв път. Учих я в този момент особено за този концерт и се надявам моето осъществяване да се хареса на публиката. С голямо предпочитание и наслада се връщам още веднъж на сцената. Лятото стартира за мен преди броени дни с концерта „ Арии от Балкона “, в този момент ще пея на Корона опера Гала, а по-късно в първия огромен оперен театър ще извърша партията на Виолета в „ Травиата “. Завръщам се с прелестно заглавие, с най-хубавото, което мога да си пожелая. Надявам се това да бъде едно мощно начало на този летен сезон. “


Иво Йорданов , баритон, ще извърши песен на Ивайло от едноименната опера на Марин Големинов. „ Чувството, с което подобавам към Корона опера Гала – признава той, - е радостно и трепетно, само че и с известна доза терзание, терзание не обвързвано с вируса и с пандемията, а обвързвано с това, че дълго време не сме били на сцена, изправени в действителна бойна конюнктура пред публиката си. Рутината да излизаш на сцена в тези месеци беше пречупена, а тя е едно доста значимо оръжие на актьора. Сега вълнението е малко допълнително, тъй като след толкоз време ние излизаме още веднъж за първи път и всяко нещо, което вършим, го усещаме по-силно и по-ярко. Усещането е като за премиера, доста е изключително, тъй като в действителност сме си изгубили навика. Едно е всеки ден да пееш и да излизаш всяка седмица или през седмица пред аудитория, друго е в този момент да се събуждаш все едно от сън и да си малко объркан първоначално. Гласовете, с които пеем и пръстите ни, с които свирим, те са си на място, само че душeвността ни би трябвало да се вдигне още веднъж. Хубаво е, че ние започнахме с концертите Арии от Балкона, които бяха първата крачка към възобновяване на естествения креативен живот и помогнаха доста. Особено прелестно беше възприятието, останало у нас от тези концерти, тъй като излизайки на балкона за първата песен или отбор, ние виждахме хората, които са се събрали начело и чакат концерта – те са знаели, прочели са, поканени са – пристигнали са с желанието на гледат и да слушат. Но сега, в който отворехме уста и запявахме, хората, които  вървяха по основната улица, ядяха дюнери или пиеха кафе, се сепваха, обръщаха се, спираха се и се приближаваха към нас, с цел да останат до края на концерта. След втората ария множеството ставаше двойно по-голямо. Тълпата се умножаваше от самото начало. Което е комплимент за нас, само че и носи и прелестното възприятие, че ето по какъв начин елементарно можем да приобщаваме хората към музиката и да им доставяме наслаждение. 
Аз ще извърша песен на Ивайло от едноименната опера на Марин Големинов. Огромна е моята признателност към Софийска опера и към внучката на Големинов Лилия Големинова, която е публицист в БНР, за това, че успяхме да се доберем до нотите. Парадоксално е може би, само че в България мъчно се намират българските опери в оркестров вид. Това за мен е необяснимо. Всички знаем кой е Ивайло, знаем за протеста на свинаря, операта е прелестна. С тази песен се сблъсках за първи път преди няколко години, когато я записвах за фонда на БНР с маестро Георги Димитров и в този момент за повторно ще я извърша онлайн. Този път желанието ми е тя да е отправка към последващо концертно, а за какво не е и театрално показване на цялостната творба – на цялата опера. Когато обсъждахме кой какво ще пее на Корона галата, сега, в който назовах Ивайло, маестро Борислав Иванов и режисьорът на концерта Кузман Попов споделиха – Отлично, най-сетне да имаме нещо българско в програмата. Твърде постоянно в стратегиите няма български произведения и български език. Така че, уповавам се по този начин да предизвикаме у публиката интерес към нашата традиция в изкуството. Много е хубава и доста бойна тази опера, а Марин Големинов е един от доста забавните композитори. Жалко е, че имаме прекалено много оперна, и симфонична, и камерна музика, която е прелестна и която се извършва в чужбина, от време на време повече, в сравнение с в България. “
Билетите за Корона опера Гала, а и за цялото издание 2020 на фестивала Опера в Летния спектакъл са на специфични цени - жест на Театрално-музикален продуцентски център - Варна към ценителите на музиката. Билетите от всички ценови пояси се оферират на цени двойно по ниски цени от цените през 2019. Така билетите от 80 лева това лято са по 40 лева, тези от 60 са по 30 лева, от 40 - по 20 лева, и от 30 - единствено по 15 лева За групи над 9 души и за тези, които изберат офертата Културен маратон за 5 и повече представления, ще има и 20 % отстъпка. Касата на Операта работи и в събота и неделя. 

Повече информация за програмата на „ Опера в Летния спектакъл “ открийте в уеб страницата и Facebook страницата на Държавна опера – Варна:
www.facebook.com/OperaVarna
www.operavarna.com 
http://tmpcvarna.com

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР