Най-обичаме мезета с много месоНеобходими Продукти● свинско месо - 500

...
Най-обичаме мезета с много месоНеобходими Продукти● свинско месо - 500
Коментари Харесай

Катино мезе с чушки

Най-обичаме мезета с доста месо

Необходими Продукти

● свинско месо - 500 г (обезкостено)
● печурки - 200 г авансово бланширани или консервирани
● зехтин - 100 мл
● лук - 2 глави кромид
● магданоз - 1/2 връзка
● лимони - 1 бр.
● сол - на усет
● брашно - 2 - 3 с.л.
● люти чушки
● червен пипер - 1 с.л.
● черен пипер
● сол

Начин на подготвяне

Парчето свинско месо (за предпочитане от бут) се намазва със сол и лой и се пече във фурната с малко водичка, едвам се покрие тавата. Пече се, до момента в който водата се изпари напълно и сосът на дъното на тавичката се сгъсти (да покафенее).

Изважда се печеното месо от тавата, а в нея се налива още веднъж вода и се връща във фурната, с цел да се разтвори запеченият сос и да се получи кафяв бульон.

За соса: В тигана се запържват в малко лой 2-3 супени лъжици брашно и аленият пипер. Прибавя се с бъркане към него бульонът от тавата и се оставя да поври, с цел да се свари брашното.

Ако бульонът не е задоволителен и сосът е доста гъст, се прибавя още вода (но не би трябвало сосът да е прекомерно гъст, тъй като като постои, се сгъстява допълнително).

Овкусява се със сол и когато се смъкна от котлона, се прибавя сокът от лимона (на вкус), късче лимон с кората за мирис (лимонът се оставя в соса, за десетина минути и се изважда след това) и черен пипер.

Изпеченото месо се нарязва на кубчета и се изсипва в калайдисано саханче. Към него се прибавят нарязаните на линии бланширани гъби (а може и консервирани от буркан).

Залива се с приготвения сос и се поставя на котлона да заври, без да се бърка. Когато е готово, се разпределя в чинии, слагат се във всяка порция кавърма по няколко люти чушки (пресни или печени) и клонче магданоз за декорация.

Катиното мезе с чушки е доста вкусно.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР