Най-новото пространство за култура в Пловдив – галерия Капана“ отвори

...
Най-новото пространство за култура в Пловдив – галерия Капана“ отвори
Коментари Харесай

В Пловдив откриха новата галерия Капана

Най-новото пространство за просвета в Пловдив – изложба „ Капана “ отвори порти. Лентата прерязаха кметът Иван Тотев, кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов и шефът на Градската художествена изложба Красимир Линков. Специална галерия с 250 картини от фонда на Община Пловдив е подредена в пространството на някогашния детмаг „ Снежанка “.
Сред създателите на определените произведения са изтъкнати български художници като Кольо Витковски, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Атанас Згалевски, Георги Божилов – Слона и десетки други. След главен ремонт бе построена двуетажна изложба, отговаряща на всички настоящи условия за излагане на художествени творби. „ Галерия „ Капана “ е план, за който казахме, че ще е подготвен през 2019г. Това е най-голямата изложба в Пловдив – над 1000 кв. м. “, съобщи кметът Иван Тотев и напомни, че няколко години е лишило на община Пловдив да трансформира това пространство в изложба, където ще се разпространява изкуството покрай кв. „ Капана “.
Кметът добави, че в новата изложба е свършена доста работа и със силата на Европейската столица на културата се прави действителна смяна в града. Според характера на експозициите могат да се обособяват 4 обособени изложбени зали.
„ Тук може да бъде показан всевъзможен тип изкуство и да имаме още една перла, с която да се гордеем в годините напред “, показа кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов. „ Радвам се, че тук се открива още един културен център, който задоволява културните ползи на пловдивчани и гостите на град “, съобщи Красимир Линков и напомни, че Пловдив е прочут с прозвището „ град на художниците “, а от 1981г. общината закупува разнообразни картини, свързани с Пловдив. Сградата разполага с конферентна зала с 40 места, както и пространства за краткотрайно запазване на творби на изкуството. Осигурени са комфортен достъп и престой за хора с лимитирани физически благоприятни условия посредством новоизграден асансьор и подобаващи сервизни възли. Галерия „ Капана “ е оборудвана с най-съвременни системи за защита: СОТ, видеонаблюдение, пожароизвестяване. Има цялостна климатизация с благоприятни условия да се следи и управлява влажността на въздуха в пространствата.
Разполага с вградено озвучаване, което може да се ръководи самостоятелно, както и с оптичен интернет. За показване на виртуални образни съоръжения са обезпечени лазерни проектори с висока резолюция и монитори. Изложбата в новата изложба ще бъде открита публично през днешния ден от 18.00 часа. Тя може да се види до 4 август, като входът е свободен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР