Най-новото журналистическо разследване на Валя Ахчиева, публикувано на сайта euelectionsbulgaria.com,

...
Най-новото журналистическо разследване на Валя Ахчиева, публикувано на сайта euelectionsbulgaria.com,
Коментари Харесай

Фирма за боклук строи моста край Трън без обществена поръчка


Най-новото журналистическо следствие на Валя Ахчиева, оповестено на уеб страницата euelectionsbulgaria.com, разкрива по какъв начин с цел да се избегне социална поръчка, институциите поверяват строителството на мост на компания, известна с това, че събира отпадък. Резултатът е забележим в фотосите на Ахчиева.

Пътуваме от София към град Трън. Пътят е второразреден от републиканската пътна мрежа и е напълно на територията на област Перник. Крайният му километър е на границата с Република Сърбия. Това, което виждаме с съпътстващия ме специалист по пътищата, са непочистени канавки и неокосена растителност по банкета на целия път.

А не би трябвало да е по този начин. Защото Агенция „ Пътна инфраструктура”/АПИ/, съгласно документите, е провела социална поръчка и е сключила контракт през 2016 година за оперативно, настоящо и зимно поддържане, както и за ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки на републиканските пътища на територията на Пернишка област с една компания – Консорциум „ ЗМБГ Констракшън” със седалище в София. В консорциума сътрудници са софийската компания „ ЗМБГ” и пернишката компания „ Лиел Констракшън”. И двете компании са известни с боклука и с договорите си за сметосъбиране.

А за поддържането и за ремонта на пътищата в Пернишкия район, съгласно една информация, АПИ е планувала да заплати за 2019 година, единствено за едни общо 34,4 км, съвсем 24 милиона лв. на Консорциума „ ЗМБГ Констракшън”!

И за тези пари би трябвало да се правят всички ремонтни и възстановителни действия по пътищата в Пернишко, с нужната строителна техника и със експерти. И да се коси тревата по банкетите на пътя.

Но никой не е косил по пътя към Трън.

А малко преди града се намира каменен мост над река Ябланица, издигнат през далечната 1933 година. Мостът е с една лента за придвижване, с понижен габарит по отношение на пътя, ситуиран в контра крива, а парапетът му е от каменна зидария.

Така е изглеждал съгласно фотосите остарелият 86-годишен мост преди случая.

 Фирма за отпадък строи моста край Трън без социална поръчка

На 8-ми ноември 2017 година, към 22 часа, един тежкотоварен камион със сръбска регистрация, движейки се в посока Трън – Перник, претърпява пътно-транспортно произшествие. Камионът събаря каменния парапет и надвисва над моста. След избавителна интервенция с тежка строителна техника водачът е изваден от автомобила.

И от този миг стартира дългата сага с моста при Трън, който съгласно всички документи е рисков за живота на хората.

Само два дни след случая е първото посещаване от специалист на Института по пътища и мостове, който предлага доста бързо да се възвърне опустошения парапет с нов, бетонов парапет. Това е единствено краткотрайно решение за обезопасяването на моста.

И подобен краткотраен бетонов парапет е изработен.

Но съгласно първия отчет до АПИ на шефа на Областно пътно ръководство – Перник – инж. Румен Сачански, от 13.11.2017 год. „ всекидневно по трасето минава натоварен трафик от и за Република Сърбия, включително и голям брой автовози. Необходимо е да се подхващат ограничения за уширяването на моста, за възстановяване на транспортно-експлоатационните му качества.”

В тези първи дни след случая Институтът по пътища и мостове е направил рекомендация – належащо е уголемение и рехабилитация на моста по направен план. А това значи сериозна реорганизация, строителство и социална поръчка.

И внезапно шефът на дирекция „ Поддържане пътна инфраструктура” в АПИ – инж. Михаил Рашков, написа нещо напълно друго на една друга дирекция в АПИ. А точно, че „ ще подхващат дейности по ремонтно-възстановителни работи.”

Това значи, че мостът ще се ремонтира от компанията по поддръжка в Пернишкия район – Консорциум „ ЗМБГ Констракшън”, и с милионите левове, планувани по контракта за настоящ ремонт на пътищата.

Следват 6 месеца безучастие от страна на Агенция „ Пътна инфраструктура”. Никой не си е мръднал пръста за един рисков мост.

Защо не са взети никакви ограничения за осъществяване на рекомендацията на способния орган – Института по пътища и мостове, за осъществяване на реконструкцията на моста - разширението на моста по габаритите на пътя?

Едва през месец май на идната година – 2018-та, кметът на Община Трън Цветислава Цветкова написа на Областно пътно ръководство – Перник, че този мост е рисков за хората.

И следва моментална реакция от страна на Пътното ръководство в Перник. Директорът написа до Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура”, че мостът е с „ подровени основи и подпорните стени са компрометирани. Има разфугирана зидария.”

Този отчет е обезпокоителен. Той сочи рискова обстановка за хората цели 6 месеца, при цялостно безучастие от страна на страната!

На 18.06.2018 година има Протокол от Комисия в Областно пътно ръководство – Перник, която установи, че няма пари за реорганизация на моста. И защото това не е ремонт на моста, с цел да се употребяват тези милиони левове по контракта за поддръжката на пътищата, а това е реорганизация, то комисията предлага да се кандидатства в Министерския съвет за пари от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне. Комисията взема решение да се направи уширение на моста.

След няколко дни – на 22.06.2018 година, на АПИ пишат към този момент и от МВР-Перник: „ Мостът не е в редовност и основава предпоставки за тежки ПТП. Самото оборудване е евентуално несигурно и евентуално рисково. Изискват се бързи дейности от Ваша страна.”

И едвам на 04.07.2018 година, 9 месеца след случая, АПИ дава отговор на Пътно управление-Перник:

„ Да се изготви софтуерен план за предпазен ремонт по Наредбата за поддържане и настоящ ремонт. В плана да се плануват всички нужни дейности за възобновяване на оборудването в съществуващия му тип от преди случая.”

С това свое предписание в действителност АПИ желае мостът да стане какъвто е бил… през 1933 година! И никакво усъвършенстване да не се прави на техническите параметри!

Следва писмо от вътрешната преписка в АПИ, от 09.07.2018 година, от което научаваме, че нямало финансов запас за ремонта на моста.

А на 14.08.2018-та Институтът по пътища и мостове съгласува софтуерния план за ремонт на моста. И идващия месец, на 05.09.2018 година, има Протокол на Областно пътно ръководство – Перник, когато Технико-икономически съвет преглежда направения план на компанията „ Мостконсулт”.

Възложител е АПИ. Изпълнител е компанията по поддръжка и ремонт – Консорциум „ ЗМБГ Констракшън”. А от самия план разбираме, че не става дума за ремонт, а за …истинска реорганизация на моста.

В плана написа, че ще се построява пътна плоча с широчина 9 метра. Ще се демонтират камъни. Тоест това е план за сериозна реорганизация на моста.

И след утвърждението на плана, шефът на пътно ръководство в Перник инж. Сачански написа на АПИ, че би трябвало да се направи в допълнение задание за геодезистите по плана.

И УС на АПИ утвърждава на 02.10.2018-та година това в допълнение задание от над 48 хиляди лв.. Одобряват и още две спомагателни задачи.

На мой въпрос към АПИ какъв брой е платено за плана, както и за спомагателните задачи, и от коя сметка е направено заплащането получих следния отговор:

„ Извършено е правене на план и подсилване на долното строене и на пътната структура на оборудването. Трите действия са осъществени по контракта за настоящ ремонт и поддържане на републиканските пътища в Област Перник от изпълнителя Консорциум „ ЗМБГ Констракшън” на обща стойност 784 388,51 лв. с Данък добавена стойност. На компанията за отпадък!

Аварийните поправки са изпълнени според член 148 алинея 6 от Закон за устройство на територията, с цел да не се прекъсва придвижването по републиканския път.

Явно през месец октомври предходната година са стартирали строителните действия по моста. Но някои хора от Трън са се оплакали на прокурор от Окръжната прокуратура в Перник, че мостът се строи некачествено. И един прокурор е ревизирал какво става там, на моста над река Ябланица.

А на 04.02.2019 година прокурор Николай Цветков от Окръжната прокуратура в Перник е изискал документално посредством Върховната административна прокуратура /ВАП/ АПИ да му даде цялата документи по случая с моста, тъй като той е установил, че мостът се уголемява. А това е друго от ремонт на моста. И съгласно прокурора е нарушена процедурата за осъществяване на строителни действия, съгласно която би трябвало да има социална поръчка от АПИ.

Явно това писмо на прокурор Николай Цветков от Перник е провокирало незабавни дейности от страна на АПИ за легализиране на строителните действия отвън закона.

И на 29-ти март, единствено преди две седмици, АПИ написа на прокурора, че това било реорганизация на моста. И като че ли не помнят, че самите те са разпоредили да се прави ремонт и да се възвърне моста по този начин, както е изглеждал през 1933 година! Пишат още, че е направен механически план и били импортирани документите в Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ за издаване на позволение за градеж на съображение член 148 алинея 6 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Само че този член на закона се отнася за бедствени и спешни обстановки, когато позволения за градеж по изключение могат да се издават и по време на осъществяването на неотложни спешни и възстановителни работи или след осъществяването им. Но в тази ситуация с моста не става дума за повреда или злополучие. Това е един случай на пътя с един камион като стотиците други в България. И на никое място в документите не е разказана повреда или злополучие на моста край Трън. А и бездействието на АПИ цели 6-7 месеца, без да си мръднат пръста за моста, единствено потвърждава, че това не са неотложни дейности при бедствия и повреди.

И от това писмо на АПИ до прокурора в Перник отпреди дни ние разбираме, че… мостът в действителност няма позволение за градеж до момента.

Но мостът е реконструиран без строително позволение!

Защото, пристигайки на моста над река Ябланица, там, преди град Трън, се вижда следната картина:

Мостът е реконструиран в габарита на пътя, с широчина 9 метра, с пътно платно и конзоли. Тоест мостът е уширен. Излята е плоча с широчина 9 метра. Излети са предходните плочи, сложени са еластични огради. Върху старите камъни от 1933 година е сложена мрежа и тя е с циментово покритие. Виждат се язви върху нея. Некачествено е осъществено укрепването. Сега следва да се направи пътната част на методите към моста, долно строене и асфалтиране на моста.

Това, което виждаме с специалиста по пътищата, е сериозна реорганизация на моста.

И не би трябвало да се заплащат тези близо 785 хиляди лв. за строителните действия до момента от милионите за настоящ ремонт на пътища. А щом е реорганизация, по закон е наложителна социална поръчка. Но такава социална поръчка не е извършена. В отговора си до мен АПИ написа, че през 2019 година „ следва да започват публични поръчки за строителство и строителен контрол за дотъкмяване на пътната част на съоръжението”. Тепърва ще се вършат публични поръчки. Постфактум.

А би трябвало да има и позволение за градеж.

Такова позволение за градеж няма. Точно поради това единствено няколко дни след писмото на прокурора, на 19.02.2019 година, шефът на Областно пътно ръководство – Перник – инж. Сачански написа Заявление до министъра на районното развиване и благоустройството:

„ Дайте ни строително позволение.”

И какво виси в този момент там, на моста над река Ябланица? Неоправдано безучастие на страната 6-7 месеца при риск за живота на хората. Погазване на закона да се реконструира мост без социална поръчка. И създаване на оборудването без позволение за градеж, от подозрителен реализатор, меко казано.

А сега АПИ се пробва да узакони противозаконната си активност по моста.

Само тъй като един прокурор е повдигнал въпроса за законността след сигнал на хората в риск от района./fakti.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР