Най-новото, 49 издание от поредицата Из архивите на Държавна сигурност

...
Най-новото, 49 издание от поредицата Из архивите на Държавна сигурност
Коментари Харесай

В Пловдив представиха 49 издание на Из архивите на Държавна сигурност

Най-новото, 49 издание от поредицата „ Из архивите на Държавна сигурност " беше показано през днешния ден пред студенти в Пловдив от членове на Комисията по досиетата. Сборникът съдържа документи на Държавна сигурност, свързани с опазването на държавната загадка.

Пловдив

В сборника намират място 89 на брой документи във фототипен тип, директно свързани с ролята на Държавна сигурност за опазването на държавната загадка в Народна Република България.
Борис Михайлов - член на Комисията по досиетата: Тук тя е била в малко по-нерепресивна функционалност, такава каквато я познаваме в множеството сборници на комисията и това, което издаваме ние от архивите. Тук тя е била повече в ролята на контраразузнавателна работа.
Според документите, в интервала 1944 - 1991 година, Държавна сигурност основава необятен агентурен уред точно с контраразузнавателна цел. Основната задача е била да се наблюдават лицата, които имат достъп до държавните секрети. Архивите описват и за обектите, които попадат под необикновен контрол на страната.
Борис Михайлов - член на Комисията по досиетата: Всеки един документ по своему е забавен да се прочете, за обектите които са предмет на държавна загадка, другите заводи през годините, които ще открехна завесата, че до ден сегашен също има лист с такива обекти, които също са предмет на класифицирана информация.
Към сборника има и разширено електронно издание, в което попадат още 51 документа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР