Най-новият суперкомпютър на САЩ, наречен Crossroads, наскоро беше напълно разгърнат

...
Най-новият суперкомпютър на САЩ, наречен Crossroads, наскоро беше напълно разгърнат
Коментари Харесай

САЩ стартираха най-новия си суперкомпютър Crossroads, за да симулират ядрени опити

Най-новият суперкомпютър на Съединени американски щати, наименуван Crossroads, неотдавна беше изцяло разпрострат и въведен в употреба в Националната лаборатория Лос Аламос (LANL). Свръхмощното съоръжение е предопределено за преструване на нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати при положение на евентуалното му потребление.

Съединените щати всеобщо употребяват суперкомпютри за реплика на съхраняването, обслужването и действителното потребление на нуклеарните бойни глави. Crossroads стана най-новата сходна система в Лос Аламос, като размени към този момент остарялата Trinity.

За разлика от другите най-нови суперкомпютри на Съединени американски щати Crossroads не употребява графични процесори. Създателите на системата смятат, че за дилемите по нуклеарно моделиране основен фактор е паметта, а не изчислителната мощ.

Ето за какво Crossroads е усъвършенстван за процесори Intel Xeon Max с огромно количество памет с висока пропускателна дарба HBM2e, интегрирана непосредствено в чипа. Това е довело до 4-8 пъти по-висока продуктивност спрямо предходната система Trinity, която е в употреба от 2016 година

Работата на Crossroads се поддържа от три по-малки спомагателни системи за тестване и регресионен разбор. В момента лабораторията към момента работи по диагностиката и настройката на хардуера, като цялостното въвеждане в употреба е планувано за идващите месеци.

Според ръководителя на компютърния отдел на лабораторията нормално прекосяването към нова архитектура изисква промени в кода на приложенията, с цел да се осъществя повишение на продуктивността. В случая с Crossroads обаче се чака неведнъж нарастване на скоростта даже без специфична оптимизация на софтуера.

Това е допустимо с помощта на уравновесената архитектура на системата, която е ориентирана най-вече към потребностите на характерните за моделирането на нуклеарната енергетика задания. Този метод разрешава дейно потребление на хардуерните запаси, без да се трансформира кодът на съществуващия програмен продукт.

Стартирането на системата Crossroads е от стратегическо значение за националната сигурност на Съединени американски щати. То доста ще разшири опциите на страната в тази област за доста години напред.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР