Най-новият румънски скандал звучи като един от популярните вицове на

...
Най-новият румънски скандал звучи като един от популярните вицове на
Коментари Харесай

Като във виц - нобелов Лауреат е "изключена" от съюз на писателите

Най-новият румънски скандал звучи като един от известните вицове на фиктивното радио Ереван от времето на комунизма. Главната роля в него играе носителката на Нобелова премия за литература Херта Мюлер, споделя Роберт Шварц в публикацията " Това някакъв анекдот ли е? " за " Дойче веле ".

Най-новият румънски скандал звучи като един от известните вицове на фиктивното радио Ереван от времето на комунизма. Попитали радио Ереван: правилно ли е, че партийното управление е дало автомобил на своя заслужил член Иван Иванович? Радиото дало отговор: Да, кардинално е правилно. Само че не му е даван автомобил, а му е бил лишен.

По същата скица се развива сега абсурдът в румънския Съюз на писателите, избухнал към името на носителката на Нобелова премия за литература Херта Мюлер. Тя произлиза от региона Банат в Западна Румъния, от немското малцинство на банатските шваби. Мюлер придобива популярност като писателка още преди да замине за Германия през 1987 година. Като част от дисидентската писателска " Банатска група " тя попада в полезрението на румънските секрети служби - главно поради сериозните си текстове.

Членство, за което тя даже не знае

Първата ѝ книга - " Низини " - се появява през 1982 година. В Румъния тя е цензурирана. Оригиналът обаче стига по обиколни пътища до Германия, където бива оповестен - през 1984 година от издателство " Rotbuch ". Румънският отговор преди време гласи: засилен шпионаж от " Секуритате ", клюки и закани по адрес на авторката. " Всеки, който ме подлагаше на критика тогава, доказваше по този метод своята обич към родината ", споделя Херта Мюлер години по-късно в изявление за ФАЦ. Изглежда обаче и до през днешния ден това не се е трансформирало.

Преди няколко дни Херта Мюлер, която от дълго време живее в Берлин, научава, че е била изключена от Съюза на писателите в Румъния, тъй като е пропуснала да си заплати годишния членски импорт. Същото решение е взето и за други нейни сътрудници и колежки, някои от които - като нея самата и като банатския ѝ сътрудник Вилям Тоток - живеят в Германия. Малко по-късно от писателския съюз смекчават тона. Казват, че писателката е била отстранена единствено краткотрайно.

" Това някакъв анекдот ли е? ", гласи първата реакция на нобеловата лауреатка, в чието документално мнение до Дойче Веле се споделя следното: " Никога не съм знаела, че членувам в този писателски съюз. Никой в никакъв случай не ме е питал дали желая да влизам в него, нито пък някой ме е уведомил, че съм била призната за член - без значение с какви претекстове ". И още: Мюлер в никакъв случай не е била подканвана да си заплати членския импорт в тази организация.

Абсурден спектакъл

Още по времето, когато живее в Румъния, тя получава предложение да бъде призната в писателския съюз. Тогава обаче Херта Мюлер обвързва това с изискването в съюза да бъде поканен и нейният банатски сътрудник Вилям Тоток. И защото той не получава такава покана, Мюлер също взема решение да не стане член на съюза. Това е и последният ѝ контакт с тази организация.

" Как да нарека този неуместен спектакъл? Шантаж както едно време? Някой взема решение нещо през главата ми и след това хвърля виновността напълно върху мен. Това няма нищо общо с демокрацията ", показва Херта Мюлер.

Пред Дойче Веле Вилям Тоток удостоверява думите на Херта Мюлер. И въпреки всичко: по какъв начин да си разбираем, че двамата писатели, пък и освен те, са били членове на писателския съюз? Според Тоток, като израз на настъпилото отваряне към света, обновеният след 1989 писателски съюз е приел в редиците си и някои писатели в заточение, без обаче по формален път да ги осведоми за това. Тоток, сходно на Мюлер, в никакъв случай не е бил подканван да си заплати членския импорт.

Заради избора на ново управление?

Скандалът избухва тъкмо преди избора на новото управление на писателския съюз. Старата писателска армия към публициста и книжовен критик Николае Манолеску внезапно - цели 28 години след измененията - взема решение да се придържа към старите правилници. Много други членове на съюза обаче считат това за скандално. Според тях, управлението на съюза мисли единствено за своето преизбиране. Вместо да се гордее, че в редиците му е и нобеловата лауреатка, управлението на съюза се пробва да си завоюва поддръжка благодарение на една групичка писатели " патриоти ", които от ден на ден са обречени на давност - единствено и единствено с цел да си обезпечи преизбирането.

В обществените мрежи, само че и в някои обособени изявления, абсурдът отприщи популистка клеветническа акция против Херта Мюлер - от персонални нападки до опозоряване на получената от нея Нобелова премия. Ето единствено два образеца от румънската преса: " По предписание еврейките са отвратителни, само че дебелата Херта ги бие всичките " и " Нямаме потребност от нобелови лауреати, които не си заплащат задълженията. Нека си стои в Германия и да не се прави на по-велика от нас! ".

Точно на правилото " който ме атакува, показва обич към родината ". Очевидно формулата работи и през днешния ден - 31 години откакто Херта Мюлер е напуснала остарялата си татковина Румъния. Тук обаче вицът свършва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР