Най-новите тенденции при автомобилните производители и застрахователите са да събират

...
Най-новите тенденции при автомобилните производители и застрахователите са да събират
Коментари Харесай

"Плащай както караш" - финансовият надзор иска България да влезе в крак с новите тенденции

Най-новите трендове при автомобилните производители и застрахователите са да събират и проучват информация за самостоятелното държание на водача на пътя (например по какъв начин потегля и стопира, с каква скорост взима завоите), както посредством специфични устройства, в градени в колите, по този начин и посредством мобилни приложения. С въвеждането на системата " бонус малус " България има шанса да не е непрекъснато последна, а да се вмести в тази наклонност. Това разяснява пред Българска национална телевизия ръководителят на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов. Той даде уточнения по подготвяната от комисията смяна при наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", при която неизрядните водачи да заплащат повече, а изрядните - по-малко (т. нар. бонус-малус).

Новата система цели предварителна защита и правдивост и поправяне на държанието в дълготраен проект, сподели шефът на финансовия контрол. " В момента 10 души в случай че платят по 10 единици се събират 100, при новата система още веднъж ще се събират 100 единици, само че 8 души ще заплащат по 9 единици, а останалите 28 единици ще се покрият от двама. Оттук идва справедливостта - по-рисковият водач да заплаща повече ", даде образец той с уточнението, че като цяло съотношението изрядни - неизрядни е 80% към 20%.

Атанасов увери, че замисляното изменение е неутрално във връзка с общия финансов запас, само че най-лошите водачи, които са към 0.6% от всички, ще заплащат по 1200 лева, а най-изрядните - по 225 лева

В отговор на въпрос Атанасов отхвърли изказванията, че моделът "
бонус - малус " облагодетелства застрахователите. " Всички споделят че ще се възползват застрахователите, само че никой не споделя по какъв начин тъкмо ще стане това. Парите ще са равни. Моделът е на финансов неутралитет. Безпочвени са сходни изказвания ", сподели той.

Шефът на регулатора посочи, че се планува името на водача да се вписва в полицата. Така притежателят може да впише в нея имената на свои близки, на които счита да позволява да карат. Ако обаче някой невписан аргументи вреда, притежателят ще бъде санкциониран за това, че му е разрешил да кара.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР