Най-новите блокове в атомните централи вече се изграждат не само

...
Най-новите блокове в атомните централи вече се изграждат не само
Коментари Харесай

Най-новите блокове на АЕЦ имат защита срещу хакери

Най-новите блокове в атомните централи към този момент се построяват освен с обичайните системи за сигурност, само че и с такива против хакерски офанзиви. Това стана ясно по време на IX Международен конгрес " Атомекспо 2017 ". Такива към този момент даже и работят. Примерът е от Нововоронежката АЕЦ в Русия, където преди няколко месеца публично влезе в промишлена употреба единственият за момента в света блок от потомство 3+, който е шести за централата. По принцип той е на допустимо най-високото равнище във връзка с IT технологиите, само че поради актуалните провокации в него са въведени и спомагателни технологии и системи за отбрана от злонамерена външна интервенция. Чрез тях не се разрешава някой да проникне в компютрите на енергоблока нито отвън самата централа, нито от вътрешната страна, изясни Александър Шутиков, първи заместник-генерален шеф по употребата на АЕЦ в концерна " Росенергоатом ", който оперира всички съветски нуклеарни централи, написа iNews.bg.

Той разясни, че от една страна блокът на Нововоронежката АЕЦ е предпазен поради обстоятелството, че в него са въведени чисто нови и непознати към този момент осведомителни технологии за ръководство. " Предвид това те са неподвластни на хакерски офанзиви и външни намеси, защото работят на напълно друг принцип ", изясни Шутиков. И добави, че все пак пространствата, където се намират системите за ръководство на реактора и останалите системи са категоризирани по специфичен метод, тъй че никой не може да влезе в тях, в случай че идва отвън централата, само че също по този начин и в случай че се намира в нея. Също и по този метод всичките системи на блока са предпазени от внасянето в тях по един или различен метод на злотворен програмен продукт. 

Самият 6-и блок на Нововоронежката АЕЦ съставлява голям скок напред в развиването на нуклеарните реактори с вода под налягане. На процедура новият ВВЕР 1200 е последното еволюционно развиване на типовия ВВЕР-320. Реакторът съставлява голям скок напред както във връзка с дейните, по този начин и на пасивните системи за сигурност. На процедура материали и детайли, които са взривоопасни или пожароопасни в него към този момент няма. Включително маслата и водородът, употребен до момента в генератора за изстудяване, който е запалителен, към този момент е сменен с вода, означи Шутиков. 

Той е забележителна крачка в развиването на автоматизацията на нуклеарните блокове, а също и във връзка с генерираните боклуци. В 6-и блок на Нововоронежката АЕЦ, с помощта на употребяваните нови технологии, отделянето на твърди и течни боклуци е сведено до най-малко. Но даже и генерираните, колкото и да са малко, към този момент се преработват незабавно и изцяло. Така отпада и потребността от съхраняването им на площадката на централата, както се практикува при по-старите АЕЦ. 

Шутиков акцентира, че този блок е първият в света, в който са въведени технологии, които да не разрешат да се стигне до произшествия от вида на този в японската АЕЦ " Фукушима ". Въведените технологии разрешават операторите да могат умерено да работят в границите на 24 часа след възможна повреда и всички последствия от нея да бъдат премахнати в границите на този период. Пасивните системи за сигурност на процедура правят съвсем всичко и то се случва по натурален път, без да е нужна човешка интервенция. Освен това, при най-лошия сюжет, при който вероятно се стига до разтопяване на метал от дейната зона на реактора или пък на горивото, реакторът разполага с така наречен уловител на стопилката, който да не разреши то да излезе отвън него и да генерира радиация, изясни още Шутиков. 

Друго техническо изобретение в блока е това, че той е планиран да може да може да бъде презареждан със свежо нуклеарно гориво в разнообразни интервали. Заложено е горивната му акция да продължава сред 12 и 24 месеца. Като също така презареждането може да става и на по-дълъг от най-краткия и на по-кратък от най-дългия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР