Най-новата политическа криза в Италия - държава, която има средно

...
Най-новата политическа криза в Италия - държава, която има средно
Коментари Харесай

Ключовите играчи, които могат да изведат Италия от кризата

Най-новата политическа рецесия в Италия - страна, която има приблизително по към едно държавно управление годишно след Втората международна война – е цялостна с изменничества и операции, почтени за класическа италианска опера, написа американската организация Bloomberg в материал, показан без редакторска интервенция от организация Фокус.
Последната администрация на „ Движението 5 Звезди “ и антиимигрантската партия „ Лига “ оцеля единствено 14 месеца, като се срина, когато водачът на Лигата Матео Салвини отдръпна поддръжката си за премиера Джузепе Конте.
С опита на Салвини за налагане на нови избори, които биха могли да го повдигнат на премиерския пост, Конте подаде оставка във вторник. Той направи това единствено откакто насочи жестоки рецензии към заместника си, седнал до него в Сената. Конте назова Салвини безконтролен политически опортюнист.
Ето един взор върху главните фигури, натоварени с опитите да се реализира някаква непоклатимост в мощно задлъжнялата страна, най-малко краткотрайно.
Серджо Матарела
Държавният глава в Италия извършва главно церемониално служба, като се изключи моментите на политическа рецесия, когато президентът има необятни пълномощия да договаря с политическите водачи за образуване на ново държавно управление, или за привикване на нови избори.
Роденият в Палермо Матарела влезе в политиката след убийството на по-големия си брат от мафията през 1980 година Той имаше дълга кариера като народен представител, като стартира от към този момент несъществуващата партия Християн-демокрация, а по-късно и за Демократическата партия, или Директива за птиците. 78-годишният мъж стартира съвещания с партийните водачи, с цел да види дали може да бъде изкована нова администрация.
Той уточни, че ще одобри нова коалиция единствено в случай че почувства, че е задоволително устойчиво партньорство, с цел да остане на власт до идващите постоянни избори през 2023 година Според информацията на медиите, не е доста евентуално Матарела да посегне отвън политическата сцена и да конфигурира технократско държавно управление. Това евентуално значи, че в случай че Д5З и Директива за птиците не реализиран съглашение, възможностите на Салвини да вземе властта ще станат огромни.
Бепе Грило
Д5З бе учредено от някогашния комедиант, който употребява комизъм и блог, с цел да канализира публичното отвращение от политическата корупция и непросветеност. Той завоюва популярност, като сподели пред публиката, че Parmalat SpA, огромна италианска млечна компания, е финансова къща от карти, обвинявания, които се оказаха правилни, когато компанията се срина в един от най-големите европейски банкрути през 2003-та. През 2009-та той основа Д5З и продължи офанзивите си против политическия и медиен естаблишмънт. Новото придвижване се разгласи за директна народна власт, нейните членове гласоподават на уеб страницата на партията претендентите и политическите оферти . Подкрепата бързо се усили, като партията реализира съществени триумфа на парламентарните избори и завоюва контрола над градове, като Торино и Рим.
Фракцията мина от бодил в очите на естаблишмънта до гръбнак на ръководещата коалиция, когато завоюва най-вече гласове на изборите през 2018 година и образува съюз с „ Лигата “. Подкрепата избледня, когато Салвини ускори офанзивите си против имиграцията, които способстваха за скока в поддръжката за Лигата. Грило се отдръпна от ежедневната политика, само че към момента има въздействие от коридорите.
Луиджи ди Майо
От ранните последователи на Грило, ди Майо бе определен в Народното събрание през 2013 година и стана най-младият заместник-председател в Долната камара на италианския парламент на 26 години. Той бе определен за политически началник на Д5З и неин претендент за министър-председател през 2017 година.
След като партията завоюва най-вече места на изборите през 2018 година, Ди Майо в началото се опита да убеди Директива за птиците да влезе в коалиция и да зарови томахавката, откакто нападаше гневно социалдемократите по време на предизборната акция. Тази оферта се провали и Ди Майо се обърна към Лигата, в последна сметка подписа договорка за шерване на властта със Салвини, съгласно която и двамата станаха вицепремиери.
Напрежението сред Салвини и ди Майо беше явно през цялото време. С партиите си намерено се сблъскваха по основни политически въпроси, а известността на Салвини от ден на ден затъмнява известността на Ди Майо, алиансът скоро става неплатежоспособен.
Никола Цингарети
Цингарети стана водач на Директива за птиците през март след интервал, през който партията, чиито корени са в италианската работническа класа, загуби поддръжката си, като нейните лоялисти минаха към по-популистки сили, като Д5З и Лигата.
Председателят на район Лацио, към Рим, Цингарети се бори да сложи своя щемпел на партията и е заставен да се бори с упоритостите на Матео Ренци, някогашният министър председател, който продължава да господства над доста депутати от Директива за птиците. Цингарети разгласи, че е подготвен да постави неприятната кръв с Д5З зад себе си. Такъв съюз би попречил на нови избори и би запазил Лигата, най-малко краткотрайно, отвън властта.
Сделката също ще попречи на Салвини да има последната дума за избора на правоприемник на Матарела, чийто седемгодишен мандат завършва при започване на 2022 година Докато двете страни биха могли да намерят някакво общо съображение за увеличение на пенсиите и подкрепяне на служащите, изковаването на политическа стратегия, която е задоволително сближена, с цел да не провокира имплозия на обединението, остава главно предизвикателство.
Матео Ренци
Най-младият министър-председател на Италия на 39 години, Ренcи не завоюва избори, само че пое през 2014 година, откакто смъкна Енрико Лета във вътрешнопартийна битка.
Бившият кмет на Флоренция се смяташе за ново лице, което ще води политика в интерес на свободния пазар и ще разшири известността на Директива за птиците измежду центристите и бизнес класата. Той получи прякора „ булдозера “ поради желанието си да размени политическия естаблишмънт на Италия. Но той не съумя да осъществя проекта си за понижаване на пълномощията на Сената, посредством което да улесни приемането на нови закони и подаде оставка през 2016 година, откакто загуби референдум по този въпрос.
Ренци продължава да има поддръжка измежду редица реформистки настроени депутати на Директива за птиците, макар че е гледан с съмнение от фигури, като Цингарели, изключително поради ролята му за свалянето на Лета. Независимо от това, да задържи Ренци на негова страна ще е витално значимо за Цингарели, в случай че желае да реализира каквато и да е договорка с Ди Майо.
Други
Има доста други фигури, които би трябвало да се следят в хода на последното деяние на продължаващата политическа драма в Италия. Тъй като Цингарети упорства, че Конте не може повече да служи като министър председател, двете партии се оглеждат за допустими претенденти. Едно от имената, които обиколи медиите, е Марта Картабия, заместник-председател на Конституционния съд на Италия, която може да стане първият министър председател жена на Италия. Роберто Рико, от Д5З, ръководител на долната камара на Народното събрание, също бе разгласен за вероятен претендент за поста министър-председател.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР