Най-ниският сред осемхилядниците Шиша Пангма (8027 м) е и единственият,

...
Най-ниският сред осемхилядниците Шиша Пангма (8027 м) е и единственият,
Коментари Харесай

Предизвикателството Шиша Пангма

Най-ниският измежду осемхилядниците Шиша Пангма (8027 м) е и единственият, който напълно се намира в Тибет. За финален път е нападнат от българи напролет на 1999 година Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова съумяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). Реално това е единственият осемхилядник, който и до момента още няма българско нанагорнище, в случай че се одобри, че това не е съумял да направи и Боян Петров.

 С унгареца Давид Клайн в базовия лагер на Шиша Пангма. Снимката е от
С унгареца Давид Клайн в базовия лагер на Шиша Пангма. Снимката е от " Facebook " профила на унгарската експедиция.

" Лесният " връх

Тибетското наименование на планината значи било над тревистата низина, а китайското - неприятно време или недопечен климат. Според други преводи от китайски името значи света обител.

За най-подходящо време за нанагорнище се счита пролетта, когато с всеки ден времето се затопля, до момента в който през есента е тъкмо противоположното и снеговалежите се усилват.

Често е считан за лесна за нанагорнище планина поради неналичието на сектори, които изискват огромни механически умения. За сметка на това огромно тестване за катерачите са лавините. Както и това, че има един централен връх, който може да бъде взет за действителния. Така доста алпинисти настояват, че са качили върха, достигайки единствено до централния, който е с 3 м по-нисък от действителния. Проблемът е обаче, че трасето сред по-ниския и действителния съставлява тъничък като нож борд.

Никога не си в сигурност

Макар и одобряван за по-малко предизвкателство от изкачването на другите колоси, Шиша Пангма е високо в класацията на най-смъртоносните върхове. Около 8% от всички, които го нападат, намират гибелта си. Това значи, че под него има повече жертви в сравнение с под Еверест. Но несъмнено най-високият връх е и атакуваният от най-вече катерачи.

По данни на 8000ers.com.към края на 2008 година са регистрирани 273 изкачвания при 3500 на Еверест. Дотогава 23 катерачи са починали под Шиша Пангма. В този брой влизат и жертвите на нещастието от 1991 година, когато шестима катерачи от Япония са заровени под лавина, а през 1999 година, първокласните американски катерачи Дейв Бриджис и Алекс Лоу умират под върха.

Във всички гидове, целящи да ориентират катерачите, решили да отидат на Шиша Пангма, стои предизвестието, че изкачването даже и на това " джудже " е рисково начинание. Посочва се, че мястото е изолирано и не може да се разчита на избавление посредством хеликоптер. Това пролича доста добре при акцията по издирването на Боян Петров. Местната избавителна работа разполага с машини, които могат да летят до към 5000 м. Затова се наложи наемането на машини от Непал. Повече за тях четете тук.

Загряване за Еверест

Често катерачите, решили да нападат Еверест, първо отиват на Шиша, с цел да видят по какъв начин тялото им ще реагира на височината. Тук няма такива стръмни сектори като на Нанга Парбат или Стъпалото ни Хилари на Еверест.

Планът на Боян Петров също беше да направи двата върха в едно пътешестване. " Шиша Пангма е напълно в Тибет, а на Еверест ще направя опит по тибетския му северен борд. И двата върха може да се комбинират умерено без съществени логистични комбинации. Главният връх на Шиша Пангма към момента няма българско нанагорнище, тъй че в случай че го изкача, ще знаем, че българите към този момент сме стъпвали на всички осемхилядници ", сподели в изявление за " Дневник " през октомври 2017 след завръщането си от изкачването на Даулагири (8172 м) в Хималаите.

От 2008 година китайските управляващи фрапантно трансформират условията за достъп до върха. Освен експлицитните периоди за искане на позволение след идването, е въведено и такова от военните в пост, намиращ се покрай град Тингри. Изискванията и фактът, че върхът е доста покрай границата с Непал вършат офанзивата му скъпа.

Шиша Пангма от дълго време беше в проектите на Петров. През 2015, алпинистът изясни, че " този връх ми е първи приоритет, само че сега заради особеностите на ситуацията от тибетска страна коства двойно повече от елементарното. Аз нямам желание да заплащам каквато и да е цена. Ако изискванията се възстановяват, незабавно потеглям ". Преди той планираше изкачването му и по-късно на Еверест за 2017.

За 2017 година обаче Китай не издава разрешителни за този връх. Така проектът на Боян Петров се оформи за 2018 година - да нападна в един сезон и двата върха.

 Снимката е от
Снимката е от " Facebook " профила на Dream Wanderlust.

Най-късно изкачен

Той е последният от осемхилядниците, изкачен за пръв път. Китайски катерачи съумяват да го доближат през 1964 година, когато там е изпратена гигантска експедиция, състояща се от над 100 участници.

Първите, изкачили го през зимата, са италианецът Симоне Моро и полякът Пьотр Моравски през януари 2005 година

Швейцарската звезда измежду алпинистите Ули Щек оставя в историята своето нанагорнище поради бързината, с която го прави - за 10 часа и половина той минава по дългата 2000 м стена.

Най-популярен за офанзива на Шиша Пангма е северният маршрут - откъм Тибет. Полско-швейцарска експедиция за пръв път минава по нов, южен маршрут, който е доста рисков поради множеството лавини, в каквато таман умират и Лоу и Бриджис.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (133)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР