Най-ниските температури у нас през юли ще бъдат между 10

...
Най-ниските температури у нас през юли ще бъдат между 10
Коментари Харесай

Очакват жега до 41 градуса през юли

Най-ниските температури у нас през юли ще бъдат сред 10 и 15 градуса, а най-високите - сред 36 и 41 градуса. 

През юли се чака междинната месечна температура у нас да бъде към и над нормата, която за равнините е сред 22 и 26 градуса, за високите полета - сред 18 и 21 градуса, а за планините - сред 6 и 13 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, която за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските региони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

В началото на юли ще бъде най-вече слънчево и горещо. Към 3-6 юли ще премине атмосферно разстройване. Въздушната маса ще се лабилизира и на доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Температурите релативно ще се намалят. През втората половина от десетдневието температурите ще бъдат близки до нормалните. В края на интервала се чака да премине атмосферен фронт и тук-там ще превали и прегърми.

През множеството дни от второто и от третото десетдневие ще бъде най-вече слънчево, към и след обяд - горещо. По-значителни нараствания на облачността и тук-там краткотрайни валежи се чакат към 12, 17, 20, 24 юли и в края на месеца.

Според климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е 320-340 часа.

Облачните дни нормално са единствено от 1 до 4. Юлските температури са високи - регистрирани са безспорните максимуми за нашата страна, които в множеството региони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени " горещници ". През юли понижават северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а дружно с това преваляванията и вероятността за градушки. Средно дните с дъжд са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.

Астрономическа информация демонстрира, че при започване на юли слънцето в София изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 21 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 17 минути, и залязва в 20 часа и 49 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 32 минути.

Фазите на луната през юли са: новолуние - на 2 юли, първа четвърт - на 9, пълнолуние - на 17, и последна четвърт - на 25 юли.

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР