Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 13

...
Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 13
Коментари Харесай

От 13 до 42 градуса през юли

Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат сред 13 и 18 градуса, а най-високите - сред 37 и 42 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките.

По думите й през юли се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която за равнините е сред 22 и 26 градуса, за високите полета - сред 18 и 21 градуса, а за планините - сред 6 и 13 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, която за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските региони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Юли ще стартира с най-вече слънчево и горещо време. На 2 и 3 юли ще нахлува студен въздух и температурите ще се намалят доста. Ще се развият гръмотевични стихии, ще има и условия за градушки. Около средата и през втората половина от първото десетдневие ще се откри най-вече слънчево и изсъхнало време, с развиване на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма възможност за валежи на обособени места има към 8-9 юли. Температурите ще се покачат и ще бъдат към естествените.

В началото на второто десетдневие тук-там ще превали, температурите едва ще се намалят, само че ще останат близки до нормата. През идващите дни времето ще е най-вече слънчево и изсъхнало. Около средата и към края на интервала ще преминат едва изразени атмосферни разстройства и тогава има по-голяма възможност за развиване на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания на обособени места.

И през множеството дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде най-вече слънчево, температурите ще се задържат към и над нормалните. Повишена възможност за превалявания има към 21 и към 24-26 юли.

Климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология п демонстрира, че през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е 320-340 часа. Облачните дни нормално са единствено от 1 до 4. Юлските температури са високи - регистрирани са безспорните максимуми за нашата страна, които в множеството региони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници ". През юли понижават северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а дружно с това преваляванията и вероятността за градушки. Средно дните с дъжд са от 4 до 8. Характерни са и засушаванията.

В началото на юли слънцето в София изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в 21 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 17 минути, и залязва в 20 часа и 48 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути.

Фазите на луната през юли са: новолуние - на 4 юли, първа четвърт - на 12 юли, пълнолуние - на 20, и последна четвърт - на 27 юли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР