Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус

...
Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус
Коментари Харесай

НИМХ: От минус 15 до плюс 15 градуса през януари

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат сред минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието - към минус 5 градуса, а най-високите - сред 10 и 15 градуса. Това заяви за Българска телеграфна агенция Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.
По думите му през януари се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която в Северна България и по високите полета е сред минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската равнина и по долината на река Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските региони - сред минус 8 и минус 3 градуса. Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, която е сред 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните региони - сред 60 и 110 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на януари динамичността на атмосферните процеси ще бъде нараснала. В началото на месеца от север ще нахлува леден въздух и ще застудее още. На места ще превали слаб сняг. Към 3-4 януари се чака покачване на температурите. Ще има раздрана облачност, тук-там и до слънчево време. В средата на десетдневието от север ще нахлуе леден въздух и температурите ще се намалят. На места ще превали едва, най-вече сняг. В края на десетдневието се покачва вероятността за превалявания и за намаляване на температурите.
През първите дни от второто десетдневие ще се сътвори валежна конюнктура. От север ще нахлува леден въздух и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна завивка. В средата на интервала преваляванията ще спрат и до края на десетдневието превалявания не се чакат.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до нормалните. Около 22, 25 януари и в края на месеца ще има превалявания, най-вече от сняг.

Климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология дефинира януари като най-студения месец от годината у нас и нормално той дефинира характера на зимата - мека, естествена или сурова. Времето нормално е облачно и мъгливо. При нахлувания на леден въздух от северозапад и североизток вали сняг и се основават условия за снежни виелици, изключително в Северна България. Средният брой на дните със снежна завивка в Северозападна България е към 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините постоянно духат мощни ветрове, нормално от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани и най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в множеството региони на страната - абсолютният най-малко за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 година През януари има и интензивни стопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Според астрономическата информация при започване на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 56 минути, и залязва в 17 часа и 03 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 07 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 55 минути.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР