Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус

...
Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус
Коментари Харесай

От минус 10 до 25 градуса ни очакват през март

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат сред минус 10 и минус 5 градуса, в обособени места и по-ниски, а най-високите – сред 20 и 25 градуса

Това оповестиха от Отдела “Метеорологични прогнози” на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава Българска телеграфна агенция.

Тази година през март се чака междинната месечна температура у нас да бъде към нормата, която в Северна България и по високите полета е сред 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – сред 6 и 9 градуса, а в планините – сред минус 8 и минус 2 градуса.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 17 часа и 33 минути, осведомиха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която в равнините е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – сред 50 и 90 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на март температурите ще бъдат по-ниски от нормалните. Месецът ще стартира със студено и с най-вече облачно време. На места, основно в Северна и Източна България, ще превалява слаб сняг. През идващите два-три дни облачността ще е променлива и на обособени места в планинските региони ще превали слаб сняг. От 7 март до края на десетдневието, още веднъж на повече места в страната, ще има превалявания, най-вече от сняг, по Черноморието и в южните региони – от дъжд.

През второто десетдневие температурите релативно ще се покачат, само че ще останат по-ниски от нормалните. Динамиката на атмосферните процеси ще се задържи нараснала. Вероятност за превалявания в равнините от дъжд, в планинските региони от сняг, има към 11 март, 16 март и в края на интервала.

През третото десетдневие на месеца температурите ще продължат да се покачват и към този момент ще са близки до нормалните. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства има към 22 март, в средата и края на интервала.

Характерите особености на месеца са свързани с това, че през март се реализира преходът от зимата към пролетта.

Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите, а мъглите са рядко събитие. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец, който е присъщ с огромни аномалии и с внезапни промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкоз интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на екваториален въздух температурите стават съвсем летни – към и над 30 градуса, означават метеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР