Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между минус

...
Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между минус
Коментари Харесай

Има вероятност да вали сняг по Коледа

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат сред минус 15 и минус 10 градуса, а по Черноморието - към минус 7 градуса. Най-високите температури ще са сред 10 и 15 градуса, а в регионите чувствителни на южен вятър до 18 градуса, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките (НИМХ-БАН).

През декември се чака междинната месечна температура у нас да бъде към и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската равнина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните региони - към 4 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 3 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните региони - сред 70 и 120 литра на квадратен метър.

Декември ще стартира с доста динамично време. Под въздействие на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната ни или близо до нея, ще се основават валежни ситуации. Ще има условия за обилни превалявания. През първите дни от месеца ще духа сдържан, в източните региони и северно от планините и краткотрайно мощен юг-югозападен вятър и температурите ще бъдат високи. Валежите ще са от дъжд.

Към 4-5 декември от север-северозапад ще нахлуе леден въздух. Температурите ще се намалят и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневието температурите релативно ще се покачат, само че ще останат по-ниски от нормалните. Отново ще има превалявания, най-вече от сняг.

Динамично ще се задържи времето през второто десетдневие на декември. През множеството дни температурите ще останат по-ниски от нормалните. Около 12-13 декември в края на десетдневието още веднъж ще има превалявания, в по-голямата част от страната, най-вече от сняг.

В третото десетдневие на месеца, още веднъж ще има възможност за превалявания.

Декември е първият зимен месец и в климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология п се показва, че през него доминира облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните през декември със снежна завивка в Северна България е 10-15, а в Южна България - 4-5 дни.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се покачват и се следят така наречен поврати на топлота. Валежите спрямо другите месеци са относително малко, изключително в Дунавската низина. Средният брой на мрачните дни през декември у нас е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните региони - от 7 до 12.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР