Най-ниската избирателна активност в Кърджалийско бе отчетена в областния град

...
Най-ниската избирателна активност в Кърджалийско бе отчетена в областния град
Коментари Харесай

Чудо невиждано – в Кърджали не им се гласува

Най-ниската изборна интензивност в Кърджалийско бе регистрирана в регионалния град – към 17,30 ч. тя беше 27,67% при 34,99% за района. Най-интензивният поток към урните бе маркиран в община Черноочене – 48, 11 на 100, само че там и кметът към този момент 4 пъти е избиран с поддръжката на над 90% от гласоподавателите.



В описите попадат 149 602 души с право на глас. В секциите в СУ „ П.Р.Славейков “ бюлетина пуснаха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и Мустафа Карадайъ, който е и лидер на листата на Движение за права и свободи. Тя избра обичайното хартиено гласоподаване, той избра машинното. И двамата се съобразиха с номерата на партиите си в маратона и упражниха правото си на избор в съответните часове, а след това оповестиха на какво го посвещават. Там и кметът на Кърджали Хасан Азис стърча 5 минути в тъмната стаичка, с цел да изчака подобаващия момент да се яви при урната.



Много от членовете на изборните комисии показаха, че най-активни са възрастните хора. В коридорите на СУ „ Отец Паисий “ в градския център бабичка пъплеше с патерицата си и седна да си почине, преди да се добере до секцията си. На Людмила, някогашна Фатме, беше възложен шансът да влезе в стаичката и да отметне избора си върху хартиената бюлетина, или да седне пред машината, предстоящо тя се насочи към пердето на тайните.



Христо Панайотов, подпрял своите 91 години на бастуна, се възмути, че младите ги няма за вота. И че по този начин и няма да доживее да види същинска европейска България. „ Живял съм при цар Борис, при комунизма и в този момент в сякаш демокрацията. Най-добре бяхме при царя. Обиколил съм половината свят, Европа на пръсти я знам, само че България не наподобява на нея, а младите, от които зависи всичко, не идват в секциите “, сподели някогашният металург от несъществуващия към този момент Оловно-цинков цех. През това време млад мъж с съответно изографисана тениска в родолюбив дух се настани зад машината за гласуването.



Трудно се раздвижиха гласоподавателите в района, които постоянно се активизират по избори и постоянно има напрежение. До 13 ч. 32 794 души бяха упражнили правото си на глас и по този начин означиха 21,92%. Показателите бяха същите като от последните данни на РИК - най-висока бе в Черноочене - 31,9 на 100 и най-ниска в град Кърджали - 17,45%. Към 10 ч. беше още по-анемично – едвам 14 896 души бяха се явили пред урните, като записаха интензивност от 9,96%. И още веднъж Черноочене с 14,91 на 100 бе отличник, а град Кърджали отново на опашката със 7,9%.

Иначе вотът в 9-ти Кърджалийски изборен регион започва умерено и без произшествия. Точно в 7 ч. всичките 494 секционни комисии си бяха по местата, в 66 от тях имаше късмет и за машинно гласоподаване. Две машини обаче дадоха недостатък, в една от секциите въобще бе отхвърлена опцията да посочиш избраниците си за секунди. 20 от тях са пригодени За хората с увреждания бяха планувани 20 пригодени за облекчено напредване секции – 11 в Кърджали, 4 в Кирково и по една в останалите общини на региона. Подвижните урни бяха 15, още веднъж с мисъл за мъчно преносимите гласоподаватели.



Ако не бяха абитуриентките с фотосесиите пред постройката на РИК, скуката щеше да бъде съвършена. Нямаше ги и безбройните SNG-та като при други избори, единствено една телевизия дойде с сходно оборудване, липсваха задгранични екипи. За да е още по-спокойно, кметът на Кърджали забрани със заповед продажбата на спиртни питиета в магазините и кръчмите, и тяхната приложимост от 6 до 20 ч. в изборния ден. Под възбрана бяха и всевъзможни всеобщи прояви навън на територията на общината, като се изключи сватбени, фамилни тържества и абитуриентски балове, създаващи предпоставки за нарушение на публичния ред и предизборна пропаганда на 26 май. Полицията бдеше – в регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи работи действен щаб за ръководство на силите и средствата за запазване на публичния ред и сигурността в изборния ден. Общо 453-ма служители на реда, пожарникари, гранични служители на реда и жандармеристи охраняваха секциите в района от 15 ч. предния ден, и не престават до финала на превозването и предаването на изборните бумаги в РИК.

Само две по-сериозни тъжби пробваха да нажежат авансово пристрастеностите, само че с нулев триумф. На 23 май ГЕРБ сигнализира, че Движение за права и свободи в Момчилград пропагандира предизборно в детски градини. На идващия, празничен 24 май, Движение за права и свободи отвърна с тъжба, съпроводена със фотоси, че ГЕРБ раздават торби с храни и дърва, с цел да си обезпечат гласоподаватели, също в Момчилград, а и чиновници на Горското стопанство и на В и К в градчето били принуждавани да пропагандират за ГЕРБ. Последното изказване също било гарнирано със фотография на Цветан Цветанов пред партийния щаб в Момчилград, заобиколен от чиновници на двете държавни структури. Но в изборния ден нищо значително не раздруса РИК.



Въпреки разпореждането, пропагандните плакати на една от партиите по този начин и не бяха отстранени, а те бяха опаковали всички вероятни улични дървета. Непосредствено до оградата на най-старото градско учебно заведение „ Отец Паисий “ Ахмед Доган продължи да приветства откъм дърветата с вдигнати ръце жителите на европейска България. Но и той не можа да ускори своите хора всеобщо към урните, евентуално афектирани, че в евролистата няма човек от Кърджали.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР