Най-ниската безработица у нас бе регистрирана през май - 5,3%.

...
Най-ниската безработица у нас бе регистрирана през май - 5,3%.
Коментари Харесай

Рекордно ниска безработица - 5,3%

Най-ниската безработица у нас бе записана през май - 5,3%. Това е най-ниското ниво от основаването на Агенцията по заетостта през 1990 година, заяви във Facebook министър председателят Бойко Борисов. Отчетената стойност от 5.3% бележи стесняване и на месечна, и на годишна база надлежно с 0,3 и 0,8 %, добави той.

В края на май записаните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, като снижението по отношение на април е с 9 027 лица. Спрямо май 2018 година те са с 25 059 по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през месеца са 18 897, като от тях 1 464 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 6 843 лица посредством образуване на осведомителни събития, срещи със завършващите обучение в кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски, трудови посредници и други

Дейността на бюрата по труда продължава да обгръща от ден на ден заети, учащи и пенсионери, измежду които работодателите също разчитат да намерят своите фрагменти. Нови 608 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

20 533 са безработните, постъпили на работа през май, като 93.4% от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 459 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.

В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени 1 362 лица: 413 - по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 949 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

През май в разнообразни форми на образования за възрастни (обучения за основни компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, по този начин и от Европейския обществен фонд, са обхванати общо нови 2 405 безработни лица. Завършилите образования през месеца са общо 3 311 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 18 542, като 85.0% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (27.6%), хотелиерството и ресторантьорството (19.2%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (14.9%), административните и спомагателните действия (7.4%), строителството (5.5%), селското, горското и рибното стопанство (4.4%) и други.

Най-търсените групи специалности и този месец са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в селско, горско и рибно стопанство; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; монтажници; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; личен състав, осигуряващ отбрана и сигурност и други.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР