Най-негативният сценарий за българската икономика, който правителството очаква, е за

...
Най-негативният сценарий за българската икономика, който правителството очаква, е за
Коментари Харесай

Горанов чака до 3% спад на икономиката

Най-негативният сюжет за българската стопанска система, който държавното управление чака, е за 3% спад на брутния вътрешен артикул, съобщи по-рано през днешния ден министърът на финансите Владислав Горанов, представен от БНР. При него прогнозите за безработицата са за покачване от 2 прочие п. и гладко възобновяване в края на 2020 година

В признатия нощес от държавното управление план за промени в закона за бюджета, е прибавен най-негативният сюжет за развиване на обстановката с ковид.

" Три сюжета сме създали, като в прогнозата, която предложихме през вчерашния ден на държавното управление, преглеждаме най-негативния от тях, с оглед да сме оптимално готови с фискални буфери, с цел да запазим действието на всички системи на страната до края на годината ", сподели той на брифинг в Министерски съвет.

Има и други сюжети, които са по-положителни. Единият преглежда опазване на растежа през 2020 година до 0,7%, само че със стесняване от предварителните планове. Другият приказва за нулев напредък на стопанската система, сподели министърът.

" Аз съм приложил адаптиране на приходната част към упованията за спад от 3%, с цел да сме оптимално готови с буфери през идващите месеци ", сподели Горанов. А на въпрос дали влизаме в криза, съобщи: " Очакванията са, че растежът няма да бъде подобен, какъвто се чака... В момента не може да отчетем това (рецесия), само че главните фактори на икономическия напредък - вложения и ползване са сложени пред тестване ".

Относно поемането на нов дълг, Горанов съобщи, че на първия стадий ще бъде належащо да се търси от пазара (вътрешен и вероятно външен) упоменатите 4,2 милиарда лева, включващи и интервенциите по финансиране, свързани с капитализирането на ББР, а останалата част от лимита ще бъде задействана единствено при положение, че се постановат след рецесията или в идващите месеци в хода на 2020 година обезпечаване на в допълнение ликвидно финансиране за консолидираната фискална стратегия.

" Тези ограничения имат една единствена цел - да подсигуряват, че страната има задоволително ликвидност и благоприятни условия да поддържа главните си функционалности и да финансира до края на годината както системата за обществена сигурност, системата на опазването на здравето и общо системата на сигурност, която включва Министерство на вътрешните работи, министерството на защитата... и всички функционалности, които са ни вменени ", съобщи той.
 Правителството предлага бюджетен недостиг от 3.5 милиарда лв. и издаване на дълг до 10 милиарда лв.
Правителството предлага бюджетен недостиг от 3.5 милиарда лв. и издаване на дълг до 10 милиарда лв.

Актуализацията на бюджета разрешава фискалният запас да остане непокътнат
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР