Най-недостъпни за хора с увреждания у нас се оказват банките

...
Най-недостъпни за хора с увреждания у нас се оказват банките
Коментари Харесай

КЗД: Банките и застрахователните дружества най-недостъпни за хора с увреждания

Най-недостъпни за хора с увреждания у нас се оказват банките и застрахователните сдружения, следвани от държавните и общинските институции. Това демонстрират резултати от промеждутъчен отчет на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), съгласно който от 538 тествани здания у нас, за досегаемост можем да приказваме единствено при 60.
 
Проверките са осъществени като част от акцията " Достъпна България " и обгръщат над 25 огромни градове у нас. Констатациите са, че недостъпността е повсеместна, по отношение на което комисията афишира " код алено " за недостижимост в цялата страна.
 
Пред Дарик заместник-председателят на комисията доцент доктор Баки Хюсеинов сподели: " Можем да кажем твърдо, че акцията " Достъпна България " дава позитивни резултати. Това, че ние от КЗД образувахме 478 преписки към лица, които не са си изпълнили закона и не са привели в деяние за досегаемост своите институции, значи, че има нарушаване на Закона за зашита от дискриминация, има първи проблясъци за дискриминация и образуваме произвеждане. Само в 60 тествани институции има досегаемост, тъй че ние ще продължаваме да работим в тази тенденция ".
 
" КЗД има рекорден брой самосезирания от комисарите. Тоест, в случай че ние продължаваме с това движение, най-вероятно ще можем да обхванем територията на цяла България и ще даваме наложителни наставления по отношение на нашия Закон за отбрана от дискриминация, ще глобяваме хора, които не извършват нашите наложителни преписания. Имаме според закона и наново да ги глобяваме. Така че, продължаваме да изпълняваме нашите функционалности според закона. Тези, които са налични, на тях им даваме документи, че дават отговор на условията на Закона за отбрана от дискриминация, че самата институция има досегаемост, че може да я посети човек с увреждане ", изясни още доктор Хюсеинов.
 
Оттук нататък следва инспекция на театри, кина и други институции, които могат да бъдат посещавани от хора с увреждания, " защото тези хора, като уязвима група, също имат право да се социализират и да им осигурим естествен и спокоен живот ", добави заместник-председателят на КЗД.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР