Най-напреднал е проектът в Трън, където се подготвяше процедура по

...
Най-напреднал е проектът в Трън, където се подготвяше процедура по
Коментари Харесай

Австралийската BMG Resources може да купи златния проект в Трън

Най-напреднал е планът в Трън, където се приготвяше процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за възобновяване на добива на мястото на тогавашната мина " Злата "

© Евромакс сървисиз Още по тематиката
Казусът в Трън: Доверието е злато

Референдумът за възобновяване на златодобива в региона ще трансферира отговорността върху хората
9 юни 2017
Злато на тръни

Местни деятели застанаха против плана за рандеман на злато край Трън. Основният проблем е неналичието на разговор
27 яну 2017
Новият златотърсач

" Асарел-Медет " навлиза още в бранша, като прави втора покупка на залежи от канадска компания
30 апр 2014 BMG Resources е получила права за придобиване на варианти за закупуване (т.нар. прът опции) на 100% от четири обилни плана за създаване и изследване на златни и полиметални руди в България - " Трън ", " Бабяк ", " Сребрен " и " Зидарово/Вършило ". Австралийската BMG Resources може да купи правата върху златното находище край Трън, които се държат от " Евромакс сървисиз ". Контролираната от Transcontinental Group компания има интерес и към още няколко плана в портфейла на " Асарел-инвестмънт " или негови дъщерни сдружения, въпреки че възможна договорка ще се случи най-рано след година. Намеренията на групата са да развие и оперира находищата, както и да търси други благоприятни условия за вложения в добивната промишленост. Интерес за нея съставлява и пазарът на недвижими парцели.

Първа стъпка

BMG Resources е получила права за придобиване на варианти за закупуване (т.нар. прът опции) на 100% от четири обилни плана за създаване и изследване на златни и полиметални руди в България - " Трън ", " Бабяк ", " Сребрен " и " Зидарово/Вършило ". Това излиза наяве от публично известие до Австралийската фондова борса, където се търгуват акциите на копанията. Придобиването на прът вариантите предстои на редица процедури, в това число осъществяване на дю дилиджънс и приемане на утвърждение от акционерите и регулаторните органи, прецизират от BMG Resources.

Правата за търсене и изследване на руди в упоменатите сектори принадлежат на " Асарел-инвестмънт " от групата на " Асарел - Медет " или на негови дъщерни сдружения. От компанията прецизираха за " Капитал ", че договорка към този момент няма, а единствено заявление за капиталов интерес към тези планове. " Това известие е единствено първата стъпка от процеса на изследване на планове на " Асарел-инвестмънт " в България и едвам след най-малко едногодишен интервал на разбори и оценки двете страни ще преценяват дали имат интерес от договорка, надлежно по какъв начин да бъде структурирана ", споделиха от там. По отношение на проектите си в България от компанията прецизираха, че главната задача на " Асарел-инвесттмънт " е да търси най-хубава реализация на капиталовите си планове, като в избрани случаи такава може да се окаже намирането на нови партньорства.

Проектите

От плановете най-напреднал е този край Трън, който се ръководи от " Евромакс сървисиз ", където се приготвяше процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на находището и започване на рандеман. Плановете на компанията там обаче срещнаха мощен отпор от екоактивисти и локални сдружения. Организиран беше и референдум, на който от 94% от жителите гласоподаваха срещу мината и в последна сметка компанията реши да спре плана. Тя обаче резервира правата си върху находището и точно те могат да бъдат предмет на възможна продажба, а планът да бъде обновен. Според аналогични правосъдни решения локалният референдум няма юридическа мощ, защото естествените запаси са благосъстоятелност на страната.

" Евромакс сървисиз " е титуляр и на правата за търсене и изследване на полиметални руди (злато, сребро, олово, цинк и молибден) в сектор " Бабяк " в Западните Родопи. Участък " Сребрен " край Велинград е в портфейла на " Трейс рисорсиз ", която има записано комерсиално изобретение там. " Зидарово " и " Вършило " са в Югоизточна България и са най-новите сектори от пакета. Правата за изследване там са на " Асарел-инвестмънт ".

Потенциалният вложител

BMG Resources се ръководи и управлява от Trancontinental Group, която влага в четири области - петрол и газ, потребни изкопаеми, промишлени и софтуерни предприятия и недвижими парцели. В сферата на потребните изкопаеми групата работи посредством обществени сдружения, регистрирани на тържищата в Австралия и Лондон, където набира капитал за плановете. Разработвала е златни мини в Индонезия, Нова Зеландия и Южна Африка. Собственик е на Mediterranean Oil & Gas, която добива петрол и газ в Италия, а в други планове в Европа си е партнирала с компании като ENI, Texaco, Shell и така нататък

Самата BMG Resources държи 30% в Treasure Project в Кипър (останалите 70% са благосъстоятелност на New Cyprus Copper Company), където се изследват няколко сектора за злато и сребро, както и за базови метали (мед, никел, цинк, кобалт). Основната активност на BMG Resources е търсене и изследване на потребни изкопаеми, само че това не изключва и рандеман. " Компаниите ни нормално остават ангажирани с плановете до края на живота им, а откакто се установим в дадена страна, считаме за наложително да търсим и други планове, с цел да използваме човешките запаси и локалната експертиза, които естествено се натрупват ", сподели ръководещият шеф на Transcontinental Group и член на борда на BMG Resources Саймън Тревисан за " Капитал ". " В идеалния вид бихме желали да създадем няколко обществени компании, посредством които да влагаме обилни средства в България и се надяваме, че ще можем да придобием всичките четири плана ", добави той. По думите му ползата към България е бил предизвикан от геоложките характерности на самите планове, а спомагателен тласък са се оказали качеството и професионализмът на екипа на " Асарел ".

Освен добивните планове в страната обаче групата демонстрира интерес и към други области. " Ние сме огромен вложител в недвижими парцели в Австралия и бихме приветствали опцията да установим този бизнес и в България ", сподели Тревисан. Перспектива за развиване компанията вижда в пазара на жилищни парцели в София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР