Най-накрая сте намерили време за себе си и сте избрали

...
Най-накрая сте намерили време за себе си и сте избрали
Коментари Харесай

Как да се подготвим за работа след отпуската

Най-накрая сте намерили време за себе си и сте избрали мястото, където да избягате от света. Дни на мира, опитване на нови ястия и излежаване в комфортно легло в прохладната хотелска стая. Звучи като съвършената отмора, която ще остави невероятни мемоари след себе си.

Всеки, който се реши да напусне работа за една седмица и да се отдаде на заслужена почивка, не помни за имейлите, за крайните периоди и за сметките. Все в миналото обаче ще би трябвало да се завърнете в офиса, а това е развой, през който се минава мъчно. Има способи, които ще ви оказват помощ да се приспособите по-бързо към работната среда и ще предотвратят така наречен „ бърнаут “ синдром.

Не отивайте незабавно на работа

Всеки има потребност от време, в което да се приспособи към всекидневието. Хубаво е по този начин да планирате отпуска си, че да имате един или два дни у дома преди да се върнете на работа. Не е добре от морето да скачате в офиса, тъй като по този начин тялото ви към момента не знае къде тъкмо се намира.



Дори да си останете у дома, с цел да подредите или да изперете облеклата от пътуването, отново е положително решение. Фокусирайте се върху това мозъкът ви да отпочине и да се настрои на работна вълна.

Може да излезете с другари на кафе или да си извършите сантиментална вечеря с обичания, само че постоянно си дайте време преди да се впуснете още веднъж в професионални отговорности.

Планирайте нещата

Ден преди да се върнете на работа намерете време да планирате всекидневието си. Направете си лист с нещата, които ще би трябвало да извършите в офиса. Ако вършиме всичко това сутринта преди работния ден, дайте си малко време, в което да сте уединено с мислите си.



Започнете с някои от старите си задания, които не сте съумели да завършите преди да заминете на отмора. Това ще ви помогне да се върнете към естествения си метод на живот и да се приспособите по-бързо към работната среда.

Не се изкушавайте да стартирате нови планове незабавно след почивката. Фокусирайте се върху нещо познато и вървете от дребните към огромните отговорности.

Донесете си сувенир

Предметите от обичано място постоянно носят положително въодушевление. Ако изберете нещо, което да ви пасва на средата в офиса, не се колебайте да си вземете сувенир за бюрото. Така непрекъснато ще ви се припомня какъв брой хубаво сте си прекарали по време на почивката и ще ви донесе утешение.



Много хора считат, че сувенирите ще ги подсещат за безгрижното лято и ще ги депресират, само че в действителност не е по този начин. Според професора по логика на психиката Соня Любомирски, спомените за почивката носят на хората невероятна приятност и положително въодушевление. Тези позитивни страсти ще ви оказват помощ да се впишете по-бързо в работната среда.

Социализирайте се

Винаги, когато се върнете от почивка, се превръщате в център на вниманието. Всеки желае да знае по какъв начин е предходна почивката и това от време на време може да ви нервира. Опитайте се обаче да потушите тези отрицателни страсти и говорете умерено с всеки, който задава въпроси. Забавните истории от пътуването ви ще разсмеят целия офис и това ще повдигне духа освен на сътрудниците ви, само че и вашия.



Не се тормозете, това не се пояснява като хвалене. Ако въпреки всичко имате такива подозрения, започнете да задавате и вие въпроси за ваканциите на другите. Ще бъдете сюрпризирани какъв брой доста хората обичат да приказват за пътуванията си и какви забавни истории може да чуете.

Почивайте си по време на работа

Ако се впуснете в работния развой на цялостни обороти, сигурно ще прегреете. Т. нар. „ бърнаут “ е постоянно срещан, когато не вършиме отмора по време на работния развой. Не си мислете, че ще наваксате неналичието си като работите неуморно и не ставате от стола. Никой не чака от вас незабавно да влезете в темп и да бъдете на 100% подготвени.



Погрижете се за себе си и помнете, че всеки заслужава отмора. Хубаво е да излизате на чист въздух за по 10-15 минути на всеки 3 часа. Така ще се разсеете от работната среда и ще имате време да починете и да се върнете със свежи сили за остатъка от деня.

Снимки: Pixabay, Източник: tialoto.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР