Най-накрая, след осем годишна подготовка, дошъл редът и на най-очакваната

...
Най-накрая, след осем годишна подготовка, дошъл редът и на най-очакваната
Коментари Харесай

16 юли 1969 г. Аполо 11 тръгва към Луната

Най-накрая, след осем годишна подготовка, пристигнал редът и на най-очакваната задача от всички, Аполо 11. Тя била първата задача с пилотиран галактически транспортен съд, чийто екипаж достигнал и направил сполучливо кацане на Луната. Целта на задачата била да прилуни хора на Луната и да ги върне сполучливо на Земята. Астронавтите определени за огромното събитие били: Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин, които към този момент били летели в Космоса с стратегия Джемини. Корабът бил изстрелян на 16 юли 1969 година в 13:32:00 (UT) от стартова площадка 39 А на галактически център Кенеди.

На 20 юли корабът достигнал Луната. Екипажът на Аполо 11 спрял работа за последна отмора преди огромния миг. Армстронг и Олдрин влезнали в лунния модул " Ийгъл " и почнали подготовката за прилуняване. Колинс трябвало да направи финален оглед на апаратурата и откакто открил, че всичко върви по проект се пошегувал „ Мисля, че машината работи и всичко е наред, с изключение на обстоятелството, че вие сте с главите надолу”.

Пилотът на лунния модул, Бъз Олдрин, деликатно управлявал машината по пътя към Луната. Те се прилунили в Морето на Спокойствието, 40 сек. по-късно от предстоящото в 20:17 универсално време (UT) на 20 юли., защото Олдрин трябвало да избегне огромен скален блок. Шест часа лишило приготвянето за прекосяване към идващия стадий - излизане от лунния модул и стъпване на Луната. В 02:56:20 (UT) на 20 юли, Хюстън дал сигнал зелено. „ Тук база Хюстън, излизането позволено, дишаме с вас момчета!” Най-после Армстронг имал разрешението да излезе от лунния модул. Сега трябвало да откри храброст. В 04:55(UT) на 20 юли Нийл Армстронг отворил люка и слязъл по стълбата. Направил три дребни крачки и по този начин станал първият човек, който стъпил на лунната повърхнина. Той изрекъл: „ Малка стъпка за индивида - огромен скок за човечеството!.” За страдание, щета в връзката система попречила на целият свят да чуе тази запаметяваща се фраза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР