Най-накрая се играе! Аржентинските колоси Ривър Плейт и Бока Хуниорс

...
Най-накрая се играе! Аржентинските колоси Ривър Плейт и Бока Хуниорс
Коментари Харесай

Битката за вечната слава! Ривър Плейт - Бока Хуниорс

Най-накрая се играе! Аржентинските колоси Ривър Плейт и Бока Хуниорс излизат един против различен на митичния стадион " Сантиаго Бернабеу " в Мадрид. Най-важният и най-чаканият край в историята на Копа Либертадорес, който се трансформира в най-скандалният и най-дългият в историята на шампионата, започва в 21:30 часа. Първият дуел на " Бомбонера " приключи 2:2, само че головете на непознат терен не се броят.

Този конфликт е №248 в историята на Суперкласико, само че ще бъдат безконечен поради своето значение. " Генуезците " имат 88 победи против 81 на " милионерите ", а 78 пъти срещата е завършвала наедно.
¿No pudiste ver la gran final? ¡Aquí tienes las mejores jugadas de este partidazo! Cuatro goles, un ambiente increíble y emoción hasta el último minutopic.twitter.com/OxvQjW5o0S
— CONMEBOL Libertadores (@Libertadores) November 12, 2018 Тазгодишната купа на Копа Либертадорес пък ще бъде трофей №131 във витрината на двата клуба. Бока Хуниорс има 67 на този стадий, до момента в който Ривър Плейт е с 63. Въпреки една омраза от над 105 години, двата клуба играят едвам за трети път в историята си край, само че за първи път отвън границите на Аржентина.
През 1976 година " генуезците " печелят с 1:0 финала за купата, а през март тази година Ривър Плейт завоюва с 2:0 финала за Суперкупата на Аржентина.
¡Como en la Bombonera!

El vestuario del estadio Bernabéu, preparado para recibir al plantel de #Guillermo.

¡Esta tarde, #JugamosTodos!#VamosBoca pic.twitter.com/NVAb5jmmkx
— Boca Jrs. Oficial (@BocaJrsOficial) December 9, 2018

Шампионът на Аржентина се завърна в борбата за трофея за първи път от 2012 година, когато отстъпи пред Коринтианс. Финалът е рекорден 11-и за Бока Хуниорс, който до момента делеше първото място с уругвайския Пенярол, с по 10 финала. Освен това " генуезците " са на път да станат рекордьори по продобиване на Копа Либертадорес, в случай че надвият Ривър Плейт и сграбчен трофея, те ще имат седем триумфа, колкото има актуалният отличник Индепендиенте (7). " Кралят на купите " обаче ще остане с преимуществото, че е спечелил трофеите във всички финали, в които е взел участие.
Cinta de capitán.

El vestuario espera por los jugadores y cada vez falta menos para la final.

¡ES HOY, RIVER! pic.twitter.com/rnjIWAYVvj
— River Plate (@CARPoficial) December 9, 2018

Ривър Плейт играе шести край в своята история, като ще търси четвърти успех и първи от 2015 година. (36-кратният първенец на Аржентина има три триумфа в Либертадорес - 1986 година, 1996 година, и 2015 година, а през 1966 година, и 1976 година губи финалите). Толкова финали на Либертадорес Бока има единствено през този век - 2000 година, 2001 година, 2003 година, 2004 година, 2007 година, и 2012 година, в който даже има повече трофеи от цялата история на " милионерите " - 4, които завоюва през 2000 година, 2001 година, 2003 година и 2007 година, Последният триумф на " жълто-сините " обаче бе преди 11 години.

Грандовете на Аржентина вземат решение най-важния конфликт в своята история в Европа, а не в Южна Америка, откакто КОНМЕБОЛ взе решение дуелът да не се играе в Южното полукълбо.

Както е известно, финалът реванш трябваше да бъде на 24 ноември пред препълнените трибуни на " Монументал ", само че заради произшествия с рейса на Бока Хуниорс беше анулиран. Рейсът беше строшен от почитателите на " милионерите " и запълнен с газ несъзнателно от полицията, при което пострада капитанът Пабло Перес, защото стъкло влезе в окото му. Той трябваше даже да върви до близка болница, а мачът беше отсрочен първо с един час, след това с още един час, а най-после с 24 часа. Въпреки, че близо 70 000 стояха на стадиона няколко часа. Ден по-късно " генуезците " бяха безапелационни, че желаят наказване за безконечния противник и служебна победа, която да подсигурява купата, като отхвърлиха на тръгнат за " Монументал ", макар че към този момент 10 000 почитатели бяха взели своите места. След няколко дневни кавги и срещи на най-високо равнище в централата на КОНМЕБОЛ, федерацията взе решение мачът да се играе в дома на Реал Мадрид, което разочарова тотално всички в Буенос Айрес и Аржентина.

Ривър отнесе наказване от 400 000 $, два мача без аудитория, само че най-много загуби преимуществото си да играе на своя стадион, пред единствено свои почитатели, в най-важната си среща в своята история.

Освен, че финалът е в Испания, а Ривър се води хазаин, двата клуба получиха по 25 000 билета, като единствено 5000 от тях можеше да продават на живеещите почитатели в Аржентина.

" Мачът на века ", " Великият край ", " Сблъсъкът за безконечната популярност ", са единствено някои от определенията за мача през последните 40 дни от медиите по света.

Интересното е, че дуелът, който нито един почитател или нито един представител от двата клуба не желае да играе поради кошмара, идващ го, в случай че бъде изгубен, беше отлаган много пъти.

Първо мачовете трябваше да се играят на 7 и 28 ноември вечерта, както беше по стратегия, само че по-късно бяха изместени на 10 и 24 в следобедно време, с цел да бъдат през уикенда и да може полицията да предотврати произшествия. Първо на 10 ноември мачът беше отсрочен заради проливен дъжд, а на идващия ден приключи 2:2, оставяйки всичко да се реши във втората среща.

Последваха ексцесиите на 24 ноември, двете отлагания в същия ден, преместването за ден по-късно, където още веднъж беше отсрочен, с цел да последват голям брой кавги и полемики, преди да бъде взето решението да се играе месец след първата среща, правейки го най-дългият край в историята.

" Бернабеу " пък се трансформира в най-специалният стадион на планетата, защото е единственият, който е бил хазаин на финалите на шестте най-важни интернационалните шампионати на клубно и национално равнище - край на Световно състезание (1982), край на Европейско състезание (1964), край на КЕШ/Шампионската лига (1957, 1969, 1980, 2010), край за Купата на УЕФА/Лига Европа (1985, 1986), край на Междуконтиненталната купа (1964) и край на Копа Либертадорес (2018). Копа Либертадорес final кръг, неделя 9 декември  Ривър Плейт 21:30предстои  Бока Хуниорс
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР