Най-накрая истинска победа на гражданите на Европа с двойния стандарт

...
Най-накрая истинска победа на гражданите на Европа с двойния стандарт
Коментари Харесай

Европейският парламент сложи край на двойните стандарти при храните в ЕС

Най-накрая същинска победа на жителите на Европа с двойния стандарт при храните. Днес, на последното си пленарно съвещание, Европейският парламент одобри "Новия търговски механизъм за потребителите ", който афишира предлагането на храни от една и съща марка, само че с разнообразни съставки и качество, за нелоялна комерсиална процедура. Докладът по отношение на по-доброто използване и модернизирането на разпоредбите за отбрана на потребителите в Европейски Съюз беше гласуван през днешния ден надлежно с 474 гласа "за ", 163 "против " и 14 "въздържал се ".
Това е доста сериозна крачка към възбраната на двойните стандарти при храните в Европейския съюз, като се има поради, че до края на 2017 година и на национално равнище у нас, и на европейско се отхвърляше да има двоен стандарт, като тези безапелационни изказвания бяха подплатени с подобаващите проучвания.
,,Днес европейските институции демонстрираха, че работят в полза на жителите, макар големите стопански ползи на мултинационалните компании'', безапелационна е омбудсманът Мая Манолова. Тя разгласи днешното гласоподаване като огромна победа за България.
„ Благодаря на всички, които се включиха в борбата против двойните стандарти при храните в Европейски Съюз. Показахме на Европа, че и ние можем да бъдем огромни и да участваме интензивно в политиките на Съюза. Показахме и на българските жители по какъв начин институциите в България могат да работят дружно за една обективна идея – да защитят достолепието и интереса им'', сподели още Манолова.
Промените не разрешават разпространяването на храни и питиета от едни и същи марки с друг състав в границите на Европейски Съюз и разрешат налагането на наказания за нарушителите (не по-малко от 4% от годишния оборот на производителя).
Припомняме, че у нас от 2017 година омбудсманът Мая Манолова организира дейна акция в отбрана на жителите против нелоялни търговски практики на разпространение на артикули от едни и същи марки, само че с по-ниско качество
съставки.
Институцията на омбудсмана се бори от три години за припознаване на казуса както от българските институции, по този начин и от европейските. Проведени са изследвания, изпратени са редица писма и заявления до европейския омбудсман, европейски комисари и ръководителя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Последно Манолова изпрати писма и на сътрудниците си омбудсмани от европейските страни да се извърнат към евродепутатите от техните страни да гласоподават промени в законодателството, които да забранят двойните стандарти. Общественият бранител в качеството си на жител, дружно с редица български общественици, изпрати петиция до Комисията по петициите в Екологичен потенциал в края на 2017 година, която сполучливо отбрани при започване на тази година. През 2018 година институцията провежда и конгрес на високо ниво в границите на българското европредседателство, на който еврокомисар Вера Юрова разгласи края на двойните стандарти при храните посредством „ Новия търговски механизъм за потребителите “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР