Най-накрая е открита истинската причина за прословутата немска издръжливост. И

...
Най-накрая е открита истинската причина за прословутата немска издръжливост. И
Коментари Харесай

Метамфетамините – тайното оръжие на Вермахта

Най-накрая е открита същинската причина за прословутата немска устойчивост. И не става дума за пословичното дисциплина или фанатична религия в концепциите на фюрера за нов международен ред и владичество на арийската раса. Оказва се, че едно вълшебно хапче е зареждало немските бойци по времето на Втората международна война с сила.

Името на хапчето е Первитин. Анализ на химичния състав на лекарствения препарат демонстрира, че первитинът е предходник на актуалните синтетични опиати.

 Експериментални медикаменти

Препаратът е патентован от немската фармацевтична компания „ Темлер “ през 1938 година и още същата година е пуснат за свободна продажба в аптечната мрежа на Германия. Върху непокътнати опаковки от субстанцията към момента мога да се разчетат надписите, които го популяризират като средство, което те държи непрекъсната безсънен.

Военният доктор Отто Ранке взема решение, че первитинът може да се окаже извънредно значим за военното дело препарат. Още в края на 1938 година Ранке организира опити с него върху студенти-доброволци, с цел да откри дали препарата работи по описания от производителя метод.

Резултатите са били повече от обнадеждаващи: всички студенти, които са взимали от този препарат, са докладвали за забележителна физическа интензивност, даже и при продължителни интервали без сън и отмора. Така е взето формалното решение Первитинът да се вкара „ на въоръжение “ в немската войска и всеки боец на фронта да получава постоянно от вълшебното хапче.

 Нацисти

„ Дано да съумеете да ми изпратите малко первитин. Действа ми по този начин, като че ли съм изпил няколко литра мощно кафе “, написа едвам 22 годишен по това време, немския публицист Хайнрих Бьол. Днес, главната съставна част на тази лека дрога е включена в листата на неразрешените стимуланти и разпространяването й е наказуемо.

Но точно первитинът е бил тайното оръжие на Вермахта по време на Втората международна война, като изключително интензивно е употребен най-много във етапа „ блицкриг “ против Франция и Полша.

Първите сведения за тревожните странични резултата на този стимулант се появяват още във хода на военните дейности, когато злоупотребата с метамфетамини си споделя думата.

Зачестяват недоволствата от страна на бойците за следена взаимозависимост къ препарата. Лишените от постоянна доза первитин немски бойци рапортуват за поява на халюцинации, световъртеж, тежки депресии.

 Смъртни случаи

Въпреки недоволствата от страна на фронтоваците и настояванията персонално на отговорникът за опазването на здравето в Третия райх Леонардо Конти, потреблението на метамфетамина не е лимитирано.

Первитинът продължава да се популяризира свободно дълго след края на войната. Хиляди студенти и спортисти попадат в лапите на леката дрога в търсене на вълшебен метод да запазят силата си. Започват да постъпват все по-чести сигнали за смъртни случаи, които се дължат на злоупотребата с первитин.

Смъртта на боксьора Йозеф Елце става един от най-емблематичните случаи на ужасяващите странични резултати от злоупотребата на метамфетамини. През 1968 година Елце умира на кръга – откакто е получил повече от 150 мощни удара в главата от съперника си.

Според експертите, без первитин Елце е щял да изпадне в нокдаун доста по-рано и по този метод щеше да оживее.

Малко след случая „ Елце “ разпространяването на первтин е било спряно, а формалното му изваждане от листата с доставяните за армията лекарства е станало през 1970 година

Последните количества от стимуланта са публично изгорени през 1988 година, когато формалните управляващи издават възбрана за разпространяването на препарата на територията на Федерална Република Германия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР