Най-накрая БТР-ите ще потеглят към Украйна. Това се случва повече

...
Най-накрая БТР-ите ще потеглят към Украйна. Това се случва повече
Коментари Харесай

Най-накрая БТР-ите ни ще потеглят към Украйна

Най-накрая БТР-ите ще потеглят към Украйна. Това се случва повече от месец, откакто министър Тодор Тагарев разгласи, че „ Операцията е в ход “. В момента те се товарят на гара “ Нови Искър “.

От фотоси стана ясно, че е почнало товарене на бронираната техника

Откъде ще стартира превозването им към фронта? Информацията е класифицирана. От Министерството на защитата отхвърлят всевъзможен коментар по тематиката. ЖП-гарата в Нови Искър е отцепена с ленти.

Още след оповестяването на помощтта, бронетранспортьорите бяха събрани. Те обаче чакаха румънска компания, която обезпечава железопътния превоз. Забавянето бе задоволително да се появи спор сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Така в последните дни военният министър Тодор Тагарев бе неведнъж упрекван, че не е направил нищо да извърши решенията на държавното управление и Народното събрание.

„ България доста е помогнала. Знаете, че множеството от решенията за съответно оказаната помощ са класифицирани, само че България е една от страните, които оказва помощ най-вече “, съобщи в отговор на нападките министър Тагарев.

В края на предходната година Народно събрание одобри, че ще изпрати безплатно бронирана транспортна техника След гласуването на решението за одобрение на съглашението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи несъгласие. Депутатите обаче го отхвърлиха.

Седмици по-късно министърът на защитата разяснява, че машините към момента са у нас, защото превозването им до Украйна ще коства много скъпо на държавния бюджет

“Три министерства работят дружно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще вървят. Това си е една доста сериозна логистична интервенция ”, посочи той, след което разяснява, че сумата за превоз е огромна, само че въпреки всичко тя би била търпима за нашата страна. “От министерството обаче ще търсим опция превозът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по защита на Украйна, така наречен формат Ramstein), сподели още Тагарев през януари т.г. Веднага след поста на Тагарев се появи сериозен пост на шефа на парламентарната комисия по защита Христо Гаджев, народен представител от ГЕРБ. „ Близо 2 месеца след ратификацията на съглашението сред България и Украйна за БТР-те и близо 6 месеца след решението на Народно събрание за изпращането им, те най-сетне могат да тръгнат. Близо 2 месеца държавното управление беше некомпетентно да обезпечи логистиката и да финансира интервенцията. “

От него излиза наяве, че е имало помощ от Англия.

„ Добре че, Англия им оказа помощ тази седмица, та да тръгнат нещата. Надявам се превозването да не отнеме нови 2 месеца “, споделя още Гаджев. Следва и заканителна част: „ А по какъв начин се извършват решенията на Народното събрание, ще предстои на разбор през февруари “.

Източник: Сега
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР