Най-накрая българският парламент намеринякаква фомула, по която да се изчислява

...
Най-накрая българският парламент намеринякаква фомула, по която да се изчислява
Коментари Харесай

Синдикатите бесни за размера на минималната заплата: НС каза - не ни интересува обедняването на българския работник


Най-накрая българският парламент намеринякаква фомула, по която да се пресмята минималната заплата.

Това съобщи пред публицисти в НС Любослав Костов от КНСБ, който разяснява признатите промени в Кодекса на труда, ксаещи размера на минималната работна заплата, съобщи кореспондент на

" От една страна формулата е вярна и дава отговор на част от директивата, само че не дава отговор на друга част от директивата. Тази инструкция, за която приказваме всички цяла есен, е - Директива за съответни минимални работни заплати. В нея е разказано по какъв начин мерим тази адекватност. Отчитата се доста на брой знаци, единият от тях е - издържката на живота. В момента съотношението е закрепено - 50% минимална към междинна заплата, което не е разрешава да се тества адекватността на минималаната заплата. Това фиксиране на минималана заплата към междинна е неверно, въпреки и формулата да е вярна. Днес беше реализирана една половинчата победа за българския служащ. Залагт се мини при договарянията с работодателите и минималната заплата няма да бъде вдигната от 1 юли, както е заложено ", безапелационен бе той.  

По тематиката отношение взе и Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ". " Започвам с признателност към вносителите от Българска социалистическа партия и партия " Възраждане ", които се бореха този законопроект да влезе в пленарна зала. Днес въпреки всичко имаше гласуван текст за минималната заплата. Това дава някаква база, само че казусът е, че беше признат заповеднически текст, а точно - минималната заплата да бъде тъкмо 50% от междинната брутна такава, а не като дъно на минималната работна заплата. Това е проблем, тъй като се обезсмисля обществения разговор в НСТС. Десните партии в Народно събрание взеха решение, че всички интернационалните разпореждания не важат за България и одобриха заповеднически текст за размера на минималаната работна заплата. Този текст опонира на директивата за адекватност на минималната заплата. Ако някой чака, че минималната заплата се дефинира по някаква формула X=Y+Z, би трябвало да се раздели с тази заблуда. Не можем да опростим живота и обществените условия до една формула. Това ще бъде променено, тъй като опонира на европейските наставления. Увеличението няма да влезе в действие от 1 юли, за жалост. Очевидно нарастване с под 10% не дава отговор на растежа на цените. Народните представители споделиха безусловно - нас не ни интересува обедняването на българския служащ. Не е правилно, че нарастването не може да се случи от 1 юли. След два месеца има следващи избори. Надяваме се тогава да има някакво постоянно държавно управление. То може и е задължено да одобри нов бюджет. В този бюжет можеха да заложат нарастването на минималната работна заплата, само че не го направиха ", разкри Григорова. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР