Най-мощният радиотелескоп ASKAP помогна на астрономите за първи път много

...
Най-мощният радиотелескоп ASKAP помогна на астрономите за първи път много
Коментари Харесай

Поредна стъпка към решаването на стара загадка - контактуват ли извънземни с нас?

Най-мощният радиотелескоп ASKAP оказа помощ на астрономите за първи път доста тъкмо да дефинират позицията и да измерят дистанцията до източника на единичните радио импулси или така наречен загадъчни " извънземни радиосигнали ". Техните констатации са оповестени в списание Science, написа БГНЕС.
" Това е голям пробив, който чакахме още от откриването на първите сходни сигнали през 2007 година. Точността на тези измервания е такава, че в случай че стоим на Луната и поглеждаме към Земята, ще забележим освен града, само че и ще можем да назовем тъкмо квартала, където се случва събитието ", сподели Кит Банистър от Асоциацията за научни и приложни проучвания в Епинг, Австралия.
За пръв път астрономите започнаха да приказват за съществуването на мистериозни радиовълни (бързи радио импулси) през 2007 година, когато те инцидентно бяха открити от Банистър и неговите сътрудници, до момента в който следиха радио-пулсарите, употребявайки телескопа Parks в Австралия. През идващите години учените съумяват да открият следи от още три дузини такива импулси, сравнението на които демонстрира, че те могат да бъдат от неестествен генезис и даже евентуално да са сигнали от извънземни цивилизации заради необяснимата честота в тяхната конструкция. Всички те бяха обединени от едно нещо - извънредно огромна мощ и извънредно огромно разстояние до източниците им. Ето за какво в началото астрономите одобряват, че такива прояви се раждат по време на сливането на неутронни звезди или други компактни обекти, които се трансформират в черна дупка.
Преди две години учените откриха, че казусът не е подобен - телескопът на Parks записва повтарящи се импулси от мястото, където преди шест години е записан един от първите такива сигнали, наименуван събитие FRB 121102. Това прави " извънземните сигнали " още по-загадъчни и забавни галактически феномени.
Впоследствие астрономите съумяха да локализират източника на това огнище - невидима галактика-джудже в съзвездието Аурига , отдалечена от нас с 3 000 000 000 светлинни години. В същото време, точната позиция и естеството на един-единствен гърмеж накараха откривателите да спорят за това дали те се разграничават от FRB 121102.
Банистър и неговите сътрудници направиха първата стъпка към приемането на отговор на този въпрос, употребявайки радиотелескопа ASKAP, първообраз на обсерваторията SKA. Те започнаха да следят импулсите преди 2 години, като през това време записаха няколко десетки нови проблясъци, в това число няколко обекта с извънредно непредвидени свойства.
Въпреки огромната мощност и чувствителността на ASKAP, австралийските астрофизици дълго време не можеха да намерят източника на единичните " извънземни радиосигнали ", до момента в който учените не насочиха всичките си антени към един бранш в небето, надявайки се да уловят нов подтик. През септември предходната година те съумяха да разрешат този проблем, наблюдавайки импулса FRB 180924. Този сигнал, както в този момент имат вяра откривателите, произлиза от много огромна " мъртва " елиптична вселена DES J2144-4054, ситуирана в съзвездието Чапла на разстояние 3,6 милиарда светлинни години от Земята.
Получените данни демонстрират, че източниците на повтарящи се и единични сигнали могат в действителност да се разграничават. Това се удостоверява от обстоятелството, че прародителят на FRB 180924 е ситуиран в покрайнините му, а магнитар или различен обект, който създава импулсите на FRB 121102, е ситуиран в централните области на галактиката джудже, където се раждат огромен брой нови звезди.
Все още не е ясно какво тъкмо е довело до тези импулси, само че последващите наблюдения благодарение на ASKAP и оптични телескопи, както се надяват учените, ще отговорят на този въпрос и ще разкрият тяхната роля в живота на Вселената.
Дори и да не са в положение да създадат това, изчисляването на ситуацията на други източници на единични импулси ще помогне на астрофизиците да разрешат една от основните секрети на Вселената - да схванат какъв брой материя е скрита в празнотата сред галактиките и да схванат за какво в тях се съдържа съвсем два пъти по-малко от предсказаното от космологията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР