Най-мощният Holmium лазер на “Lumenis” вече е на разположение на

...
Най-мощният Holmium лазер на “Lumenis” вече е на разположение на
Коментари Харесай

Уролозите от ВМА с най-мощния лазер за разбиване на камъни и безкръвни операции

Най-мощният Holmium лазер на “Lumenis” към този момент е разполагаем на Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия на Военномедицинска академия (ВМА). Апаратът от последно потомство разрешава осъществяването на огромен брой минимално инвазивни интервенции – разтрошаване на камъни в бъбреците и пикочните пътища, премахване на тумори на пикочния мехур и лазерна енуклеация и вапоризация на простатата при доброкачествена простатна хиперплазия.

„ Изключително удовлетворени и горди сме с притежанието на такава модерна машина. Това е лазерът с най-вече благоприятни условия и универсално приложение в урологията, който доста ще ни улесни в работата ни, и ще разшири полето на лазерната хирургия в нашата клиника”, разяснява проф. доктор Илия Салтиров, който с изключение на клиниката, управлява и Катедра „ Урология и нефрология”.

От 13 години уролозите във ВМА работят и реализират отлични резултати с предходния уред на “Lumenis”. Последното потомство Holmium лазер, обаче, e с по-голяма мощ – 120W и спомагателни механически благоприятни условия, които покачват неговата сигурност и успеваемост. „ Това разрешава извънредно точно пренастройване на параметрите на апарата. Благодарение на него се покриват всички нужни действия, за които в нашата процедура е нужен лазер”, прецизира проф. Салтиров.

Homlium лазерът намира необятно приложение при лекуването на пациенти с уролитиаза. „ С него можем да отстраняваме разнообразни по тип и локализация камъни – в уретер, пикочен мехур или бъбрек, като това може да реализираме, както посредством разпрашаване на конкремента, по този начин и посредством разчупването му на по-големи фрагменти, които след това да екстрахираме”, изяснява опциите водещият уролог.

Наред с това, апаратът е оборудван с новаторската технология “Moses”, която е основна, изключително при литотрипсията. „ Принципно, при отделянето на лазерната сила на върха на влакното температурата на течността, в която се работи, се покачва доста внезапно. Това води до образуването на така наречен въздушно мехурче. В взаимозависимост от дистанцията на обекта, върху който работим, то понижава силата на последващата лазерна сила, която се отделя и резултатът на лазера отслабва. Особено при отдалечаване от обекта”, разкрива механизма проф. Салтиров.

Какво е преимуществото на модерната технология? „ При “Moses” ефектa в началото се отделя минимално количество сила, с цел да се образува това мехурче. След това основната част от силата минава през него, достигайки прицелната област, което извънредно доста потенцира резултата на лазера. А също така понижава и ретропулсията – отместването на камъка от ударната вълна. Този резултат, чисто софтуерно, усъвършенства както активността на лазера, по този начин и нашата работа”, изяснява началникът на Клиниката по ендоурология и ЕКЛ.

Освен за литотрипсия, актуалният уред ще се употребява интензивно и при така наречен енуклеация на простатата. При тази безкръвна интервенция аденоматозната част на увеличената жлеза се отделя посредством лазерна сила, „ връща” се в пикочния мехур, където се морселира (разкъсва) на дребни частици, коeто разрешава отстраняването й без никакъв прорез, разказва стъпките урологът. „ С разнообразни настройки на лазера може да се прави и вапоризация – да изпарим тъканта, без да се постанова нейното изрязване и морселиране”, прецизира проф. Салтиров.

Новият съвременен лазер намира приложение и при отстраняването на разнообразни по мярка тумори на уретера, бъбречното легенче или пикочния мехур – още веднъж посредством вапоризация. „ Апаратът ни разрешава още да правим и разнообразни инцизии – да вземем за пример при стриктури (стеснение) на уретера или уретрата”, добавя началникът на клиниката, профилирана в ендоскопското и минимално инвазивно лекуване и диагностика на урологичните болести.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР