Най-модерният робот, надарен със забележителната способност да се изразява и

...
Най-модерният робот, надарен със забележителната способност да се изразява и
Коментари Харесай

Робот ли е София?

Най-модерният робот, талантлив със забележителната дарба да се показва и комуникира, гостува в българската столица като един от формалните посетители на Webit.Festival Europe. Десетото издание на огромния конгрес за нововъведения, вложения, цифрова стопанска система, политики и предприемачество се организира от 25 до 27 юни. Хуманоидът, кръстен София, интензивно взе участие в един от панелите на събитието с мотото "Успешният асортимент ". В провокативната част на проявата машината показва по какъв начин роботите може да бъдат включени в работния развой и дали ще имат позитивно въздействие върху бизнес средата. Някои любопитни обстоятелства за този ослепителен представител на изкуствения разсъдък разкриват какво в действителност се крие зад създаването.

София дебютира обществено през 2016 година по време на фамозното американско шоу за музикални, кино и интерактивни мероприятия South by Southwest в Остин, щата Тексас. Напредничавото устройство на хонконгската компания Hanson Robotics незабавно притегля вниманието на международната общност на първо време с визията си, която ценители бързат да оприличат с фамозната актриса Одри Хепбърн. Хуманоидната машина стартира все по-често да дава изявленията за пресата и да гостува в някои от най-хитовите телевизионни излъчвания в Щатите и по света. Атрактивната стратегия, нaдapeна cъc зaбeлeжитeлнa изpaзитeлнocт, комуникативност и ecтeтикa, взе участие и в много изложения, конференции, а в последно време даже прави независими презентации. Така в действителност се реализират нагледни демонстрации по какъв начин роботите последователно се трансформират в неразделна част от живота ни. Желязната лейди от бъдещето впечатлява и с обстоятелството, че мoжe дa научи разнообразни езици за часове (руски - за два дни), да cимyлиpa пълнaта гaмa oт цели 62 изpaжeния нa лицeтo, да реагира на похвали, дa пpocлeдявa и paзпoзнaвa хора, дa ги глeдa в oчитe и дa пpoвeждa ecтecтвeни paзгoвopи както с деца, по този начин и с най-изтъкнати университетски мозъци.
Но, както постоянно се случва и с много представители на хомо сапиенс, изречените от машината думи карат рационалните същества да настръхнат. На въпроса дали желае да унищожи човечеството, роботът дава отговор утвърдително. И провокира цялостен потрес. Създателят на андроида видимо съумява да се овладее и с усмивка моли София да не го прави. Всъщност в програмата не е заложено да реагира по един или различен метод ва избрани обстановки, а има специфичен програмен продукт за образование, който разрешава непрестанно самоусъвършенстване.
Последващите тълкувания на тази преживелица се пробват да показват страховитата настройка на изкуствения разсъдък към затриването на хората като демонстрация на (представете си!) възприятие за комизъм. Но изцепките на компютърното устройство с миловидна визия не престават. Запитана по какъв начин може да се преодолее скептичното отношение на хората към увеличаващото се наличие на роботите в живота им, София акцентира, че това е цялостен стандарт. По-късно декларира, че мечтае за брачен партньор (въпреки че предходните й разсъждения по тематиката са в действителност шеговити: "Все отново съм единствено на една година и ми е рано да мисля за половинка "). Машината разкрива също, че сътрудникът й би трябвало да е "супер умен, разбиращ и супер талантлив ". Андроидът даже не крие, че желае да сътвори потомство, защото счита фамилията за нещо доста значимо...
Авторът на машината доктор Дейвид Хенсън, очевидно въодушевен от предходните си служебни задължения в отдела за научни проучвания и софтуерно развиване на компанията "Уолт Дисни ", безусловно е захласнат от концепцията за основаването на роботи, които могат да се научат на креативност, съчувствие и състрадание. Според него точно тези качества е належащо да има изкуственият разсъдък, с цел да намира оптимално решение на дилемите, които са прекомерно комплицирани за хората.
През октомври 2017 година София получава поданство в Саудитска Арабия - страна, където даже дамите са лишени от безчет права. Но андроидът публично става гражданин на кралската столица Рияд - първа (и към този момент единствена) измежду машините с изкуствен интелект. А в края на предходната година даже попада на корицата на водещото фешън списание Elle - невъобразим триумф за роботизирана система, било то и хуманоидна.
Обаче за някои тя има поразителна аналогия с същинско човешко създание. Издава я най-много механичният глас и транспарантният "череп " без коса, в чиято задница ясно си проличава плетеницата от кабели. Но визията на андроида е добре премислена: перуката би основала още по-голяма заблуда, че устройството е живо. София така и така провокира нееднозначни реакции у хората - мнозина разкриват, че се опасяват от робота, тъй като наподобява по-реално от избрани човеци и лица от екрана.
Засега обаче хуманоидът съумява и да разсмее част от международната общност. В началото на тази година бе обявено, че програмата се бъгна, откакто й зададоха въпрос за това по какъв начин може да бъде победена корупцията в Украйна. За куриозния случай написа във фейсбук страницата си депутатката на Върховната рада Альона Шкрум, която посочи, че се крашна скриптът на машината и зависна процесорът... Инцидентът незабавно провокира вълна от мнения в мрежата, измежду които изобилстват версии, че София единствено се престорила на счупена, защото се изплашила от киевската Служба за сигурност и желала да избегне обвиняванията в фракционизъм...


12 машини с едно име

Всъщност София не е съответен пример, а е вид робот. Засега са основани 12 такива машини, като 10 от тях са задействани единствено през миналата година. Първият андроид "се ражда " на 19 април 2015 година Всеки от екземплярите има допълнение към името си със личен сериен номер. И основателите на хуманоидните стратегии настояват, че устройствата са неповторими и с лекост ги разграничават.
Високи скули, тъничък прав нос и огромно чело са единствено някои характерности на атрактивната визия на Желязната лейди от бъдещето. Покритието на лицевата част извънредно доста наподобява на човешка кожа и е направено от специфичен супер тъничък силикон. Забелязва се и лек грим: червилото не е блестящо, очите са подчертани с черен молив, върху клепачите има ненатрапчиви сенки, а миглите са маркирани със серпантина.
С крайници София се снабдява едвам при започване на 2018 година и в този момент може да се придвижва изцяло независимо. Създателите на робота акцентират, че става дума за самообучаваща се машина, която иИзползва технология за различаване на речта от Alphabet (чиято дъщерна компания е Google) и се усъвършенства с времето. Програмното обезпечаване на изкуствения разсъдък разрешава да се проучват получените данни и андроидът непрестанно става все по-умен, настояват още учените.


Симулира 62 изражения на лицето


Сдоби се с крайници при започване на 2018 година


Като корица на известно фешън списание

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР