Най-модерната българска арт зала отваря врати в сградата на Държавен

...
Най-модерната българска арт зала отваря врати в сградата на Държавен
Коментари Харесай

Кукленият театър става Hi-Tech

Най-модерната българска арт зала отваря порти в постройката на Държавен куклен спектакъл на 3 февруари. Тя ще е с най-съвършената звучност, защото е покрита със специфичен картон, в който са вградени дървени дифузери. Те гълтам всички проблематични звуци и обезпечават идеална среда за представлението. Използвани са най-хубавите материали за обзавеждането на театъра. „ Още при първия ни ремонт през 2005 година проектирахме една доста добра звучност за залата. Тогава направихме пречупен таван тъкмо за тази цел ”, изяснява шефът Виктор Бойчев.

Стените на залата са покрити със специфични дървени дифузери, които на пръв взор наподобяват на художествени детайли. Те обаче са проектирани по специфичен метод и задачата им е да гълтам тон с периодичност 800 херца. „ Той е проблематичен за представленията. Дифузерите трансформират звука. Те са дело на професионалния музикант-акустик Тодор Чорбов ”, сподели господин Бойчев. За първи път в залата на Кукления има балкон за техниците. Досега те следяха за качеството на звука от дребна стая, отделена от залата.

Вътре ще има 139 кресла за публиката. Към тях ще бъдат добавени още две за инвалиди. „ Инсталирали сме най-хубавата озвучителна техника. Имаме и най-модерните прожектори в България. Целта е да създадем повсеместен комплекс, където да има места да детски игри, ресторант и двор с камерна зала. По стените ще окачим кукли от най-известните ни представления ”, акцентира шефът. Направено е и напълно ново отопление в постройката. Фирма „ Динакорд ” е спечелила публичната поръчка за 129 646 лв. за осветлението. Сценичните столове са за 50 000 лв.. Те са доставени след извоювана поръчка от компания „ Тонет ”.

Проектът за цялостната реорганизация на Кукления спектакъл, в който ще бъде освежен изцяло дворът, залата и ще има кътове, където децата могат да се забавляват, бе контрактуван преди време от община Пловдив и тогавашния министър на културата Рашко Младенов. Той е за към 1,5 милиона лв..

„ Борих се откриването на реконструираната постройка да стане за Европейска столица на културата, само че майсторите ни забавиха. Още през ноември месец всичко трябваше да е готово ”, напомни Виктор Бойчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР