Най-много три години са нужни на лабораториите в София тех

...
Най-много три години са нужни на лабораториите в София тех
Коментари Харесай

Поне 3 г. са нужни на лабораториите в "София тех парк", за да започнат да се самоиздържат, смята специалист

Най-много три години са нужни на лабораториите в " София тех парк ", с цел да стартират освен да се самоиздържат, само че да включват нови хрумвания и да имат позитивни резултати. Това предвижда проф. Марин Христов - ръководител на Сдружението за научно-изследователска и развойна активност към софтуерния парк, на среща на представителите на немския институт " Фраунхофер " с изявени български учени, вложители и " зрели " компании в постройката на технопарка.

Колелото на цялостната мощ на " София тех парк " почва да се завърта, означи дългогодишният ректор на Техническия университет в София, представен от Българска телеграфна агенция, и уточни, че от Нова година до момента всички законови и нормативни разпореждания за технопарка към този момент се ползват. Оформена е структурата и в лабораториите има назначени хора, има изпратени над 10 интернационалните планове, които се чака да бъдат признати, подписаните контракти за съдействие са шест и към този момент се приготвят доста повече, има и контракти за разработки, които са в развой на осъществяване, сподели професорът. В софтуерния парк работят 11 научно-изследователски лаборатории, два са новите междулабораторни центрове.

Сега хората си мислят, че откакто са дадени доста пари за оборудването на неповторими лаборатории, те би трябвало от идващия ден да почнат да се устоят и да имат големи облаги, разяснява проф. Христов. Той се базира на международния опит, който демонстрира, че с цел да стартира този развой, би трябвало лабораториите да показват научни достижения, а за това те се нуждаят от финансиране. Никой от бизнеса няма да финансира в нещо, което наподобява добре, само че до момента не е посочило резултати, продължи ученият.

Заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев в приветствието си към участниците в срещата, уточни, че главната цел на Министерството е да основава тясно съдействие сред науката и бизнеса с концепцията всичко, което е вложено в науката, да докара до възвращаемост през бизнеса. Инвестициите в нововъведения са един от целите на министерството и напъните ни намират израз в признатата през 2015 година Иновационна тактика за образован напредък - основа за осъществяването на оперативните стратегии " Иновации и конкурентоспособност " и " Образование и просвета за образован напредък ", добави Манолев.

Той подсети, че по първата стратегия, която е главен финансов инструмент за реализация на задачите по тактиката, са планувани 1.039 милиарда евро. Една от главните задачите на " Иновации и конкурентоспособност " е увеличение на каузи на новаторските предприятия, като се оказват помощ най-малко 9000 компании и активизират повече милиард евро частни вложения, с цел да се усили продуктивността на дребни и междинни компании.

Подкрепа на иновационната активност има и посредством Националния иновационен фонд, чиято осма конкурсна сесия е стартирала през август 2016 година и следва одобряването на плановете. Министерството работи по подобряването на иновационната инфраструктура посредством основаване на софтуерни паркове и софтуерни инкубатори като " София тех парк ", посочи още заместник-министърът.

Той уточни, че дейното съдействие сред България и Германия има капацитет в научните проучвания, нововъведенията и вложенията. Заместник-министърът подсети данни, съгласно които тази година България се е изкачила с две позиции до 36-о място от 127 страни, включени в Световния показател на нововъведенията, а страната ни е измежду десетте страни с най-хубави резултати по успеваемост на нововъведенията. Това е измежду основанията за желанието на страната ни за ускорение на контактите сред българския и немския бизнес и научните организации, уточни още Манолев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР