Най-много столичани отиват на работа с автомобил. Това показва онлайн

...
Най-много столичани отиват на работа с автомобил. Това показва онлайн
Коментари Харесай

Най-много столичани отиват на работа с автомобил, според изследване

Най-много столичани отиват на работа с автомобил . Това демонстрира онлайн проучване Визия за София и Зелена София на Столична община измежду мениджъри и чиновници в огромни компании в София. То изследва настройките към устойчивата подвижност и готовността да бъдат употребявани устойчиви други възможности на автомобила.

Изследването прави оценка общата обстановка в фирмите във връзка с превоз, в това число тип употребен превоз, метод и дълготрайност на напредване от и до работното място , както и задоволеност или проблеми, свързани с него.

Според интервюираните мениджъри към 60% от чиновниците се придвижват с коли . В някои компании делът им е доста по-голям . На второ място са ползващите градски превоз, които са сред 35 и 38% от запитаните . Най-малко чиновници идват на работа пешком или с велосипед - до 5%, изключително през есенния и зимния сезон.
 Снимка 401746
Източник:

Използването на смесен превоз се случва доста по-често, даже в границите на един ден. 10% от интервюираните показват, че работят покрай дома си - или на разстояние до 2 км от работното място. Други 37% от изследваните чиновници всекидневно изминават сред 3 и 6 км, към една пета пътуват сред 7 и 10 км , а забележителен дял от 27% изминават разстояние сред 11 и 20 км., с цел да стигнат до работното си място .
 Снимка 401751
Източник:

Почти половината от интервюираните прекарват до половин час в пътешестване в една посока от или до работа . На отиване към работното място към 44% отделят от половин до един час, а на връщане същото време отделят към този момент 50% от запитаните. Близо една десета от участниците в проучването пътуват над един час от и към работното си място .

Работниците, които избират автомобила за идване на работа, живеят най-далеч. Те изминават сред 3 и 20 км в една посока . Пътуващите с велосипед най-често изминават сред 3 и 4 км . Ходенето пешком е по-предпочитано при по-кратки дистанции - до 3-4 км . С увеличение на отдалечеността на работното място се усилва и потреблението на градски превоз, гласи изследването.

Най-натоварените утринни часове са 8:00-8:59. П икът на тръгващи към работното място е 8:00-8:29 . Вечер времевият период с най-голямо струпване на придвижващи се в посока от работното място към дома е сред 18:00 и 18:30 .

Задръстванията, времето на напредване, нуждата от прехвърляне, неточен градски превоз и липса тук-там за паркиране са главните проблеми при пътуването до и от работното място. Сутрин проблем е намирането на паркомясто, вечер времето за прибиране е по-продължително. Повече от половината интервюирани считат, че пътуването до и от работното място предизвиква стрес , като това важи най-много за пътуването с автомобил, градски превоз и такси.

По силата на навика доста хора имат твърдо открити привички да се придвижват с кола и даже не помислят да сменят превоза. 68% от шофиращите, признават, че пътуват сами в колата си от и до работа , 27% споделят пътуването с член на фамилията си или прочут и единствено 5% - с сътрудници. Цели 92% употребяват персонален автомобил , 5% - на другар или прочут и 3% - длъжностен.

По отношение на паркирането 40% употребяват свободна зона за паркиране, 31% под земята длъжностен паркинг, 22% наземен длъжностен паркинг, 1% заплатен паркинг и 1% паркират в Зелена зона.

69% от служащите, които идват с градския превоз, употребяват рейс, 48% - трамвай, 41% - метро и 8% - тролей . За 21% от тях повода да употребяват градски превоз е, тъй като нямат автомобил,. За 18 и за 12% от интервюираните дистанцията е най-дълго и имат комфортен градски превоз 19% - тъй като им е най-евтино .

32% от ползващите градски превоз си купуват годишна абонаментна карта за всички линии , 23% - месечна и 11% - тримесечна за всички линии и 9% употребяват месечна карта за една линия на наземния превоз. 15% от пътуващите с градски превоз не употребяват абонаментна карта .

Три пъти по-малко чиновници идват на работа пешком спрямо хората, които идват с кола или с градския превоз. Пътят на 80% от пешеходците минава през улици и едвам на 20% през паркове или градини . Най-честата причина за идването пешком на работа е физическата подготовка.

Транспортните преимущества и удобства са все по-голям фактор за привличане на нови и задържане на сегашни фрагменти. Много компании оферират ограничения за облекчение на чиновниците си.

Някои от по-популярните и стандартни прилагани ограничения са:

гъвкаво работно време;

даване на карти за градски превоз, паркоместа и/ или служебни автомобили;

електрически автомобили за споделено ползване;

субсидирано гориво;

обезпечаване на колела, велостойки, душове и съблекални за велосипедистите.

В унисон с последните трендове н якои компании плануват даже колонка за зареждане на електрически автомобил или поддържат приложение за споделено пътешестване със личен или длъжностен автомобил .

Някои компании обезпечават паркоместа. Други подтикват чиновниците си да вървят пешком като ги подтикват с награди за изминато разстояние и съумяват да трансформират навиците на някои от тях.

В три от изследваните високотехнологични компании е въведено и приложение за споделено пътешестване. Еда от фирмите е предоставила и 20 електрическия автомобил за задачата. През създадена от компанията платформа колите могат да се декларират за транспорт от работещите там, само че при изискване, че се записват най-малко трима чиновници за един автомобил. Същото приложение може да се употребява освен за служебно предоставените електрически автомобили, само че и за персоналните .

В множеството компании има даже особено отредени бюджети и назначени чиновници , които ползват устойчиви практики и начинания, наблюдават резултата на самодейностите и ги подкрепят. В част от изследваните компании се отделя запас и за грижа за здравословното положение на чиновниците.

От друга страна чиновниците са високомотивирани и биха предпочели по-устойчив метод на напредване. Работодателите и чиновници, близо половината са на възраст сред 25 и 35 година

Организаторите на изследването изясняват, че са направени дълбочинни изявленията измежду мениджърите на седем огромни компании в София: VMware, Telenor, Telus, SAP, Porsche Leasing, Porsche Import, Нewlett Packard .

Проведени са близо 300 анкети със чиновници в постройките на Expo 2000 Office park, Vertigo Business Tower, Sofia Airport Center, Business Park Sofia, Progress, SAP. Количественото проучване не е представително и се базира на онлайн анкета , в която е употребен методът на отзовалите се. Въпреки че за представителност е належащо по-всеобхватно проучване, резултатите от изследването демонстрират генерални трендове и дават положителни насоки за работа отсега нататък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР