Най-много секции за гласуване и подадени заявления преди вота в

...
Най-много секции за гласуване и подадени заявления преди вота в
Коментари Харесай

Вотът в Турция - страната с най-много секции зад граница

Най-много секции за гласоподаване и подадени заявки преди вота в неделя има в Турция. 300 000 души с двойно поданство имат право на глас там. На фона на разхлабени Коронавирус ограничения и избори две в едно - въпросът е ще има ли по-висока интензивност?

Турция e страната, в която за тези избори има най-вече подадени заявки за гласоподаване от чужбина - над 21 000, най-вече секции зад граница - 126 и най-вече машини - 96.

Въпросът на третите подред избори тази година е дали интензивността този път ще " отлепи " от неизменимите сред 20-30 000, колкото обичайно гласоподават тук. Въпреки разхлабването на Коронавирус ограниченията и фактът, че изборите са 2 в 1, и ръководещи, и съпротива, и изселническите организации тук съществено са се заели да подкрепят вота в неделя.

Тече дейна пропаганда - тези, които желаят да се приберат в България, са подпомагани, а искащите да гласоподават тук - насърчавани.

Изпитание ще бъде гласуването с машини - и то за два напълно разнообразни избора. Най-много секции този път има тук, в мегаполиса Истанбул, където живеят десетки хиляди изселници от България. Изборните бумаги и машините към този момент са в дипломатическото ни посланичество, изясни генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев:

" В региона на пълномощия на генералното консулство имаме 29 секции, които са с машинно гласоподаване, от тях 15 в Истанбул, в региона на директните ни пълномощия. А в региона на Бурса - 14. 29 секции с по два броя машини - 58 броя машини имаме, доставени към този момент по места. Само машините сме оставили да разнесем по местата, по секциите, които са планувани за гласоподаване с машини, защото въпреки всичко в Генералното консулство се пазят под прецизна защита, тъй че да могат да бъдат доставяни тогава, когато към този момент може да стартира да се работи с тях ", съобщи Васил Вълчев, общоприет консул на Република България в Истанбул.

Едно огромно облекчение за изселниците тази година е, че ЦИК към този момент ясно дефинира в Методическите си инструкции: СИК-овете ще одобряват декларациите за регистриране в изборния лист, без значение къде са попълнени. Въпросът през годините е най-спорният: дали да бъдат попълвани персонално пред СИК, или извън с непозната помощ, поради усложненията на някои с българския език.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР