Най-много са в Турция, Германия, Великобритания, САЩ и Испания Около

...
Най-много са в Турция, Германия, Великобритания, САЩ и Испания Около
Коментари Харесай

2,8 милиона са българите в чужбина: Външният министър прати на депутатки справка по държави

Най-много са в Турция, Германия, Англия, Съединени американски щати и Испания

Около 2,8 милиона са българите по света . Това сочи информация на Министерството на външните работи, изпратена в Народното събрание по реда на парламентарния надзор. Въпрос към отрасловия министър са задали три депутатки от „ Продължаваме промяната “.  Цветелина Заркин, Венцислава Любенова и Инна Иванова са поискали настояща информация за числеността на българските диаспори по страни и обитаеми места.

външният министър Николай Милков написа, че българските жители не са задължени да се записват в дипломатическите ни задачи в чужбина.

„ Министерството на външните работи не разполага с точни данни за числеността на пребиваващите български жители зад граница, като в редица страни липсва и публична статистика в тази тенденция.

Вземайки поради горното, Ви отпущам информация в табличен тип за броя на българските жители в чужбина според информации, направени от съответните задгранични представителства на Република България “, написа още министър Милков.

В таблицата са изброени десетки страни. За някои има посочен формален брой, за други – всекидневен брой, а за трети са попълнени и двете графи.

Някои от данните са „ твърди “ цифри, а други са от-до, които „ Флагман “ осредни. Така се получи междинен брой от над 2,83 млн. българи зад граница.

Най-голямата ни диаспора е в Турция – сред 600 и 700 хиляди български жители (неофициални данни).

Следват Германия – 410 885 (официален брой); Англия – 389 270, Съединени американски щати – 350 000, Испания – 215 000 (неофициално).

За Русия има публични данни, че живеят единствено 867 българи.

Припомняме, че след преброяването на популацията през 2021 година Националният статистически институт разгласи, че у нас живеят малко над 6,5 млн. души.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР